vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Svet

V Avstraliji zaradi požarov množične evakuacije in razglasitev "območja brez turistov"

Deli na:
V Avstraliji zaradi požarov množične evakuacije in razglasitev "območja brez turistov"

Ljudje so se zatekli na plaže, a ogenj jih vse bolj obdaja. - Foto: Youtube

V avstralskih zveznih državah Novi Južni Wales in Viktorja so zaradi požarov in bližajočega se vročinskega vala odredili evakuacijo več tisoč domačinov in turistov. Število žrtev požarov je medtem naraslo na 18.

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je razglasila sedemdnevne izredne razmere, ki bodo od petka omogočale prisilno evakuacijo prebivalcev. To so že tretje izredne razmere v najbolj poseljeni avstralski zvezni državi od začetka sezone požarov.

"Teh odločitev ne sprejemamo z lahkoto, vendar želimo sprejeti vsak previdnostni ukrep, da bi bili pripravljeni na soboto, ki bi lahko bila grozna," je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Že pred tem so razglasili "območje brez turistov", ki se razteza na več kot dvesto kilometrih obale od priljubljene turistične destinacije Bateman's Bay do meje s sosednjo zvezno državo Viktorija. Tudi v slednji so odredili evakuacijo.

Obiskovalce so pozvali, naj prizadeta območja zapustijo do sobote, ko bo območje znova zajel vročinski val. Temperature bodo znova presegle 40 stopinj Celzija. Razmere glede požarov pa se bodo tako znova močno poslabšale.Do obalnega mesta Mallacoota v Viktoriji sta medtem prispeli dve ladji avstralske mornarice, da bi evakuirali okoli 4000 ljudi, ki so zaradi požarov ostali ujeti tam. Evakuacijo bodo začeli v petek, trajala pa bi lahko več tednov.

Na območjih, ki so zaradi požarov odrezana od sveta, se ob tem soočajo tudi s pomanjkanjem hrane, bencina in drugih osnovnih potrebščin.

Gasilci Novega Južnega Walesa so sicer posvarili, da požarov ne bodo mogli obvladati. "Zagotoviti moramo zgolj, da pred njimi ni nobenega človeka," je povedal namestnik poveljnika Rob Rogers.

Doslej je v Avstraliji pogorelo več kot 5,5 milijona hektarjev površin. Požari so zahtevali najmanj 18 smrtnih žrtev, pri čemer 17 ljudi v Viktoriji pogrešajo. Uničenih je bilo okoli 1400 domov.

Loading...