1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Armeniji 100. obletnica genocida, v Turčiji bitke za Galipoli

Deli na:
V Armeniji 100. obletnica genocida, v Turčiji bitke za Galipoli

Foto: Reuters

V Erevanu bodo danes z veliko slovesnostjo, na katero med drugim prihajata francoski in ruski predsednik, obeležili 100. obletnico začetka pokola do 1,5 milijona Armencev v nekdanjem Otomanskem cesarstvu. Turčija medtem pripravlja slovesnosti ob 100. obletnici bitke za Galipoli.

Pri spomeniku genocidu na enem od gričev nad Erevanom bo dopoldne potekala osrednja slovesnost z visokimi delegacijami iz številnih držav. Zvečer bo v centru Erevana velik koncert klasične glasbe in nato pohod z baklami do omenjenega spomenika. V armenskih cerkvah po vsem svetu bodo ob 19.15 zadoneli zvonovi v spomin na tragične dogodke.

Ob robu slovesnosti se bosta v Erevanu srečala francoski in ruski predsednik, Francois Hollande in Vladimir Putin. Govorila naj bi o uresničevanju mirovnih dogovorov za Ukrajino in o vse bolj vprašljivi dobavi francoskih vojaških ladij mistral Rusiji.

Turčija medtem na obrežju ožine Dardanele pripravlja osrednjo slovesnost ob 100. obletnici bitke za Galipoli, na katero je povabila voditelje kakih sto držav. Sile antante so se sicer v Galipoliju izkrcale 25. in ne 24. aprila 1915.

Armenska stran trdi, da je bilo v Otomanskem cesarstvu v letih 1915-1917 sistematično pobitih 1,5 milijona Armencev ter da je šlo za genocid. To je doslej priznalo več kot 20 držav in mednarodnih organizacij, a ne Turčija. Ta vztraja, da je šlo za žrtve državljanske vojne, v kateri je bilo ubitih nekaj sto tisoč ljudi na obeh straneh.

Nemčija, glavna zaveznica Otomanskega cesarstva v prvi svetovni vojni, genocida še ni uradno priznala, bi pa naj bundestag to storil danes. To naj bi zahteval predvsem nemški predsednik Joachim Gauck.