državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ustanovne članice EU za čimprejšnji začetek brexita

Deli na:
Ustanovne članice EU za čimprejšnji začetek brexita

Foto: Getty Images

Zunanji ministri ustanovnih članic Evropske unije - Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Luksemburga - so se danes v Berlinu zavzeli za čimprejšnji začetek pogajanj o odhodu Velike Britanije iz EU, je po srečanju povedal gostitelj Frank-Walter Steinmeier.

"Ta proces bi se moral začeti kar se da hitro, da ne podaljšujemo tega obdobja negotovosti, ampak da se raje posvetimo prihodnosti Evrope in si za to prizadevamo," je po koncu srečanja v Berlinu dejal Steinmeier.

Poudaril je še, da mora Velika Britanija čim prej sprožiti postopek, kot je predviden po 50. členu lizbonske pogodbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Omenjeni člen lizbonske pogodbe ureja izstop države iz EU. Država, ki želi izstopiti, mora o svoji nameri najprej uradno obvestiti Evropski svet. Na podlagi smernic, ki jih ta pripravi, se unija začne pogajati in sklene s to državo sporazum, v katerem opredeli pogoje za njen izstop in okvir prihodnjih odnosov med stranema. Proces naj bi bil sklenjen v dveh letih.

Britanski premier David Cameron je sicer po četrtkovem referendumu, na katerem je 51,9 odstotka udeležencev podprlo odhod Velike Britanije iz EU, napovedal odstop, a šele "do oktobra", ko naj bi konservativna stranka izbrala njegovega naslednika. Ta pa naj bi potem sprožil proces izstopa iz EU.

Toda na strani EU nad tovrstnim scenarijem niso navdušeni. Tudi predsednik Evropske komisije je v petek za nemško televizijo ARD dejal, da bi se moral proces brexita začeti že zdaj, ne šele oktobra. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je Camerona obtožil, da je celotno Evropo vzel za talca.