janez janša Dobra karma

Janez Janša: hladen je le na videz, v resnici ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 23. februarja

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Počivalšek in Pivčeva, pazita se...

nočna, ponoči, gasilci, reševalci, policisti Svet24.si

Vozilo, ki je obstalo na strehi, je bilo prazno. ...

rok furlan xx Necenzurirano

Bankrot Roka Furlana: prijava proti upravitelju ...

Adi Smolar Njena.si

Kaj se dogaja z zaljubljenim Adijem Smolarjem?

iva Njena.si

Sanjski moški: Ivo bi danes redki prepoznali

Svet

Ustanovitelj Facebooka pripravljen na višjo obdavčitev

Deli na:
Ustanovitelj Facebooka pripravljen na višjo obdavčitev

Facebook je več sto pogodbenikom plačeval za prisluškovanje pogovorom uporabnikov. - Foto: Profimedia

Ustanovitelj in glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je danes podprl načrte Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) za reformo davčnega sistema, po kateri bi internetni velikani, kot je Facebook, plačevali več davka.

"Tudi mi si želimo davčne reforme in vesel sem, da se OECD s tem ukvarja," je po poročanju tujih tiskovnih agencij Zuckerberg dejal v objavljenih delih govora, ki ga bo imel v soboto na varnostni konferenci v Münchnu v Nemčiji.

"Sprejemamo, da bi lahko nova pravila pomenila, da bomo morali v prihodnje plačevati več davka, in to v različnih državah," je dodal.

V Evropi je Francija gonilna sila za novo obdavčitev internetnih velikanov. Pariz je lani uvedel nacionalni digitalni davek, ki v glavnem obremenjuje ameriška podjetja, kot sta Google in Facebook. ZDA so davek označile kot diskriminatoren. Sta se pa obe državi prejšnji mesec dogovorili, da si bosta prizadevali za davčni okvir na svetovni ravni, ki bi ga oblikovali v OECD, Francija pa je pobiranje davka odložila do decembra 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Načrt OECD naj bi predvideval, da bodo mednarodna digitalna podjetja plačevala več davka v državah, kjer ustvarjajo prihodke. OECD je v izjavi, objavljeni v četrtek, navedla, da bi lahko davčne spremembe, o katerih razpravljajo, prinesle dodatne štiri odstotke davka od dohodka pravnih oseb oz. okoli sto milijard dolarjev.

"Cilj je zagotoviti, da bodo lahko multinacionalke v državah, kjer trajno in pomembno poslujejo, niso pa fizično prisotne, obdavčene," je po navedbah AFP zapisala OECD.

To bi lahko pomenilo konec prakse, do katere prihaja v Evropi, kjer imajo multinacionalna internetna podjetja, ki delujejo v več državah, sedeže na območjih z nizko obdavčitvijo, kot sta Luksemburg in Irska, navaja AFP.

loading...
Loading...