Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Usoda deklic, ki jih je ugrabil Boko Haram: spolne sužnje, samomorilske napadalke

Deli na:
Usoda deklic, ki jih je ugrabil Boko Haram: spolne sužnje, samomorilske napadalke

Foto: YouTube

Nigerijska islamistična skupina Boko Haram je objavila video posnetek, na katerem je videti nekatere od 276 deklic, ki so jih skrajneži ugrabili pred natanko dvema letoma v kraju Chibok. Na posnetku, ki naj bi nastal decembra, je 15 deklet v črnih haljah, ki pravijo, da so ugrabljene učenke, nekatere od njih pa so že prepoznali starši.

Posnetek, ki ga je Boko Haram poslal nigerijski vladi, nastal pa naj bi za božič, je prvi posnetek deklet po maju 2014. Ugrabljena so bila sicer 14. aprila 2014, medtem ko so v šoli v vladnem internatu v nigerijski zvezni državi Borno opravljala izpite. Kmalu po ugrabitvi je Boko Haram objavil video deklet in v zameno zanje zahteval izpustitev zapornikov.

Množična ugrabitev je ogorčila svet in sprožila globalno kampanjo na socialnih medijih za njihovo osvoboditev, ki so se ji pridružila številna znana imena, med njimi prva dama ZDA Michelle Obama. A kljub vsem prizadevanjem večino deklet, najmanj 219, še vedno pogrešajo.

V novem videu, ki ga je objavila ameriška televizija CNN, dekleta prosijo nigerijske oblasti, naj sodelujejo s skrajneži in dosežejo njihovo izpustitev. Kot povedo, z njimi sicer dobro ravnajo, a želijo nazaj k svojim družinam, poroča britanski BBC.

V nigerijski prestolnici Abuja naj bi ob današnji obletnici potekal protest staršev ugrabljenih deklet, ki od oblasti zahtevajo, da naredijo več za njihovo osvoboditev. Prejšnjo vlado krivijo, ker ni odločneje ukrepala takoj po ugrabitvi, sedanjo pa, ker ni namenila dovolj sredstev za iskanje ugrabljenih.

Po podatkih Amnesty International je Boko Haram od leta 2014 ugrabil kakih 2000 otrok. Mnogi so končali kot spolni sužnji ali kot borci skupine, mnogi celo kot samomorilski napadalci. Čeprav teroristi še vedno napadajo, jih je nigerijski vojski v minulem letu uspelo bistveno omejiti, piše BBC.