duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

PicsArt_04-20-12.28.57 Odkrito.si

Oh, kakšna groza?!

Eva in Mihael, Tednik Njena.si

Čustveno: Za dvojčka Satler zbrali že več kot ...

Svet

Uradno: V demokratični družbi obvezno cepljenje proti otroškim boleznim ni kršenje človekovih pravic

Deli na:
Uradno: V demokratični družbi obvezno cepljenje proti otroškim boleznim ni kršenje človekovih pravic

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je danes odločilo, da se lahko obvezno cepljenje opredeli kot potrebno v demokratičnih družbah. S tem je potrdilo češki zdravstveni politiki, da je obvezno cepljenje otrok v njihovem najboljšem interesu, in zavrnilo pritožbo čeških družin.

"Cilj je, da je vsak otrok zaščiten pred resnimi boleznimi s pomočjo cepljenja ali preko čredne imunosti," so dodali pri sodišču. Po njihovem češka zakonodaja ne krši pravice do zasebnega življenja.

To je bilo prvič, da je ESČP odločal glede obveznega cepljenja proti otroškim boleznim. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi to lahko vplivalo tudi na druge zakonodaje o obveznem cepljenju, na primer proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Češkem je obvezno cepljenje za otroke proti devetim boleznim, med drugim tetanusu, ošpicam in oslovskemu kašlju. Češkim staršem, ki so se obrnili na ESČP, so pred tem izrekli globe oziroma njihovim otrokom niso dovolili vpisa v vrtec, ker niso upoštevali obveznega cepljenja.

V več državah so se že odprle razprave o morebitni uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, da bi s tem dosegli čredno imunost. Odločitev sodišča bi lahko pri tem igrala pomembno vlogo, je ocenil pravni strokovnjak Nicolas Hervieu.

Loading...