Revija Reporter
Svet

Uporniška dežela, ki je vrgla z oblasti komuniste in je trn v peti Angeli Merkel

A. Ž.

8. sep. 2018 6:00

Deli na:

Protest protimigrantske organizacije ProChemnitz z napisom "Mi smo narod!"

Reuters

Nemška zvezna dežela Saška je v zadnjih tednih v ospredju pozornosti nemške in tudi svetovne javnosti, in sicer zaradi dogodkov v mestu Chemnitz. Kot vemo, je po okrutnem umoru, ki sta ga zagrešila dva bližnjevzhodna prosilca za azil, prišlo do množičnih protestov domačinov proti migrantski politiki nemške vlade.

Malce je ironično, da je zbirno mesto nasprotnikov množičnih migracij trg, na katerem stoji velik doprsni kip utemeljitelja marksizma Karla Marxa. V času komunizma se je namreč Chemnitz imenoval Karl-Marx-Stadt (sl. Mesto Karla Marxa). Chemnitz je sicer dobil ime po reki Chemnitz, ki se ji je nekdaj po slovansko reklo Kamenica.

4-milijonska Saška (uradno imenovana Svobodna država Saška) je dežela, kjer ljudje radi protestirajo. V saški prestolnici Dresden je bila tako oktobra 2014 ustanovljeno gibanje Pegida, ki nasprotuje islamizaciji Zahoda in islamskemu radikalizem. To gibanje je zaslovelo z organizacijo množičnih shodov v mestu.

A protesti imajo na Saškem že globoke korenine. Prav v tej deželi so se leta 1989 v času komunistične Vzhodne Nemčije začeli protesti, ki so na koncu vzhodnonemške komuniste spodnesli z oblasti. Najprej so se protesti začeli v mestu Leipzig 4. septembra 1989, sledili so shodi v Dresdnu in Plaunu, ki so postajali vse bolj množični. Iz Saške so se nato protesti razširili tudi v druge dele Vzhodne Nemčije.

Za Saško je v primerjavi z drugimi vzhodnimi nemški deželami, ki so volilno bolj naklonjene levim strankam, tudi značilna zelo močna desna usmerjenost. Prav na Saškem je  podpora CDU daleč najmočnejša. Že od prvih svobodnih volitev leta 1990 Saško vodi ministrski predsednik iz vrst CDU. Do leta 1999 je CDU v tej deželi na deželnih volitvah dobivala več kot 50 odstotkov glasov. Šele na zadnjih volitvah leta 2014 je CDU dobila manj kot 40 odstotkov glasov.

A zaradi migrantske politike, ki jo izvaja CDU na državni ravni, desni volivci vse bolj zapuščajo krščanske demokrate in krepijo vrste AfD. Pojavlja se tudi razočaranje nad nemško združitvijo, ki so jo na Saškem močno podpirali.

Tako je Martin Kohlmann, ustanovitelj protimigrantske organizacije ProChemnitz, na enem od nedavnih protestov celo zahteval večjo avtonomijo Saške in njeno približevanje državam Višegrajske skupine. »Saška ima z višegrajskimi državami več skupnega kot z zahodnim delom Nemčije,« je prepričan Kohlmann.