profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nenadoma je umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

Deli na:
Nenadoma je umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

David Sassoli - Foto: Bobo

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je umrl zgodaj davi v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije, je potrdil njegov tiskovni predstavnik Roberto Cuillo. Star je bil 65 let.

Pogreb bo v petek opoldne v Rimu, v četrtek pa bo krsta s posmrtnimi ostanki ležala v palači Campidoglio v Rimu, je na Twitterju sporočil Cuillo.

Na evropskih institucijah so zastave spustili na pol droga, člani Evropske komisije pa se ga bodo v sredo spomnili z minuto molka, so sporočili v Bruslju.

Ravno v ponedeljek je Evropski parlament potrdil, da je Sassoli zbolel in da je zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema od 26. decembra v bolnišnici. 65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, pred tem se je septembra lani zdravil zaradi pljučnice.


Sassoli, ki prihaja iz vrst evropskih socialistov (S&D), je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S&D in liberalcev (Renew) iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval.

Rodil se je v Firencah 30. maja 1956 in je bil član Evropskega parlamenta več kot deset let. Preden je vstopil v politiko, je bil novinar in kot napovedovalec na televiziji RAI precej znan javnosti. Bil je poročen in imel dva otroka.

Prihodnji teden bo v Strasbourgu prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi izbirali novo vodstvo, ob predsedniku tudi podpredsednike parlamenta.

V EPP so novembra lani za kandidatko za predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega mandata izvolili Maltežanko Roberto Metsola. Svojo kandidatko ima tudi Levica, in sicer špansko evroposlanko Siro Rego, v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izbrali Poljaka Kosmo Zlotowskega.