Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umrl je mož, ki je poskušal zrušiti Billa Clintona

Deli na:
Umrl je mož, ki je poskušal zrušiti Billa Clintona

Ken Starr med pričanjem v aferi Lewinsky - Foto: Kongresna knjižnica

V bolnišnici v teksaškem Houstonu je v torek umrl nekdanji sodnik Ken Starr, ki je zaslovel kot posebni tožilec, ki je vodil preiskave nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, leta 2020 pa je pred ustavno obtožbo pomagal braniti takratnega predsednika Donalda Trumpa.

76-letni Starr je zadnje štiri mesece svojega življenja preživel na intenzivni negi v bolnišnici v Houstonu, umrl pa naj bi zaradi zapletov po operaciji, je sporočil njegov kolega Mark Lanier. Podrobnosti o njegovih zdravstvenih težavah še niso povsem jasne.

Star je pri svojih 37 letih postal najmlajši zvezni prizivni sodnik v zgodovini ZDA. Služil je na zveznem prizivnem sodišču v Washingtonu. Med leti 1989 in 1993 je bil glavni odvetnik države, ki je zastopal vlado predsednika Georgea Busha starejšega pred vrhovnim sodiščem ZDA.

Republikanski kongresniki pa so si ga nato izbrali za posebnega tožilca v preiskavi Whitewater, ki je skušala ugotoviti, ali je Clinton kot guverner Arkansasa kršil zakone pri prekupčevanju z nepremičninami.

Preiskava je nato zajela tudi samomor Clintonovega sodelavca Vincenta Fosterja, za katerega se je ugibalo, da je imel razmerje s Hillary Clinton. Vrhunec pa je doživela, potem ko je Starr od odvetnikov Paule Jones, ki je Clintona obtoževala spolnega nadlegovanja, dobil namig, da je Clinton lagal pod prisego, ko je zanikal spolno razmerje s pripravnico v Beli hiši, Monico Lewinsky.



Clinton je razmerje odločno zanikal, dokler preiskovalci od Lewinskyjeve niso dobili znamenite modre obleke s sledovi predsedniške sperme, nakar je ponižno prosil za odpuščanje, republikanci pa v senatu niso uspeli dobiti dovolj glasov za potrditev ustavne obtožbe.

Starr je v svojem preiskovalnem poročilu predstavniškemu domu poročal, da je Clinton lagal pod prisego in oviral preiskavo. Predstavniški dom je ustavno obtožbo potrdil, propadla pa je v senatu, podobno kot obe ustavni obtožbi Trumpa - zaradi izsiljevanja Ukrajine in spodbujanja k napadu na kongres.

Starr je potem leta 2020, ko je zagovarjal Trumpa, kritiziral politizacijo ustavne obtožbe.

Po koncu preiskave Clintona je Starr postal profesor prava v Kaliforniji in Teksasu. Leta 2016 je izgubil položaj predsednika univerze Baylor v Teksasu zaradi zanemarjanja obtožb o spolnem nadlegovanju študentk. Šolska uprava je pod Starrom študentke prepričevala, naj napadov ne prijavljajo. Starr se je kasneje za to opravičil.