nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umazano delo, a nekdo ga mora opraviti: Indijec v IS je moral čistiti stranišča

Deli na:
Umazano delo, a nekdo ga mora opraviti: Indijec v IS je moral čistiti stranišča

Foto: Reuters

Indijski študent, ki je odpotoval v Irak in se tam pridružil skrajni Islamski državi, se je razočaran vrnil v domovino. Džihadisti so od 23-letnika zahtevali, da čisti stranišča in opravlja druga hlapčevska dela, zato se je odločil, da jih zapusti.

Areeb Majeed je s tremi prijatelji konec maja odpotoval v Irak, v petek pa je priletel nazaj v Mumbai. Študenta inženirstva je ob prihodu aretirala preiskovalna agencija Nia in ga obtožila terorizma.

Nesojeni džihadist je agentom povedal, da so ga skrajneži iz Islamske države potisnili na stran in da jim je moral nositi vodo ter opravljati druga nizkotna dela, kot je čiščenje stranišč, namesto da bi sodeloval v smrtonosnih ofenzivah, kot si je želel, je poročala indijska tiskovna agencija PTI.

Kot so povedali v preiskovalni agenciji, je mladenič nedavno po telefonu poklical družino in izrazil željo, da se vrne domov, potem ko je utrpel strelno rano, ki mu je niso ustrezno oskrbeli. "V bolnišnico so me odpeljali, šele ko sem jih za to prosil na kolenih. To ni bila niti sveta vojna niti se ni sledilo pridigam svete knjige," so agentje Nie povzeli študentove besede.

V Indiji živi okoli 150 milijonov muslimanov, ki se običajno niso vpletali v sektaške konflikte na Bližnjem vzhodu in drugod. Primer četverice, ki je potovala v Irak, je sprožil skrbi in razpravo glede rekrutirana mladih islamistov prek spleta.