Revija Reporter
Svet

Ukrepe proti koronavirusu rahlja približno polovica evropskih držav

STA

30. apr. 2020 17:12 Osveženo: 17:16 / 30. 4. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična

Profimedia

Ukrepe proti novemu koronavirusu rahlja že približno polovica evropskih držav, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Delne ali popolne omejitve gibanja je zaradi novega koronavirusa uvedlo 44 držav v Evropi, pri čemer jih je 21 določene ukrepe že opustilo. Še 11 jih to namerava storiti v prihodnjih dneh, navaja WHO.

Nekatere ukrepe, namenjene zajezitvi covida-19, sta opustili tudi najhuje prizadeti evropski državi Italija in Španija. Pri tem so se jima med drugim pridružile Avstrija, Nemčija in tudi Slovenija.

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je ob tem posvaril, da v boju proti koronavirusu ne sme priti do popuščanja. "Kot sem dejal že pred tem: Ta virus je neizprosen. Še naprej moramo biti pozorni, vztrajni in potrpežljivi," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Države morajo biti pripravljene tudi na ponovno zaostritev ukrepov, če bi bilo to potrebno, je poudaril.

Kluge je izpostavil, da razmere glede koronavirusa v Evropi ostajajo resne. V zahodni Evropi je bil vrh pandemije že dosežen, medtem ko na vzhodu krivulja še naprej raste. V Belorusiji in Rusiji se število primerov novega koronavirusa še povečuje, v Turčiji pa so se razmere stabilizirale, je pojasnil.

Urad WHO za Evropo je danes tudi pozval, da zaradi pandemije novega koronavirusa ne bi smeli zapostaviti programov cepljenja za druge nalezljive bolezni.

"Imunizacijski ukrepi so bistveni. Če so bili prekinjeni, je potrebno kakor hitro je mogoče sprejeti ukrepe, da se nadoknadi zaostalo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozval Kluge. "Ne smemo dopustiti, da bi zaradi covida-19 zanemarjali druge vitalne preventivne zdravstvene ukrepe," je še opozoril.

Evropski urad WHO še posebej skrbi ponovni pojav ošpic. V prvih dveh mesecih letos so tako v Evropi zabeležili 6000 primerov.

"Ošpice in druge nalezljive bolezni so že med nami in čas, da jih preprečimo, je sedaj," je ob tem ocenil vodja programa za cepljenje in imunizacijo pri WHO Evropa Siddhartha Datta.

Kluge je še menil, da bi morale države vzpostaviti tak zdravstveni sistem, ki bo lahko vzporedno skrbel za tiste, ki so zboleli s koronavirusno boleznijo 19.

"Dvotirni zdravstveni sistem lahko nudi fleksibilnost in prožnost, ki bo potrebna za obvladovanje ponavljajočih valov okužb z novim koronavirusom in povečanih potreb za druge storitve," je še dejal.

WHO Evropa je doslej potrdila več kot 1,4 milijona potrjenih okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 129.344 ljudi.