pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinski premier se boji ruskih provokacij ob dnevu zmage

Deli na:
Ukrajinski premier se boji ruskih provokacij ob dnevu zmage

Foto: Reuters

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes izrazil bojazen, da so mehkejši toni, ki jih je pred dnevi ubral ruski predsednik Vladimir Putin, zgolj uvod v provokacije. Oblasti v Kijevu so zaradi tega okrepile varnostne ukrepe ob današnjih praznovanjih zmage v drugi svetovni vojni.

"Zaskrbljen sem zaradi izjav Vladimirja Putin. Sprožajo slab občutek. Govorijo eno, delajo pa nekaj drugega. Po tej izjavi sem odredil varnostnim silam, naj okrepijo varnostne ukrepe ob 9. maju," je za ukrajinsko televizijo izjavil Jacenjuk.

Putin je v sredo presenetil svet z diametralno nasprotnim stališčem do Ukrajine; proruske separatiste na vzhodu Ukrajine je pozval, naj preložijo načrtovane referendume o neodvisnosti, in podprl predsedniške volitve v tej državi 25. maja.

Toda uporniki, ki nadzorujejo številna mesta in kraje na vzhodu Ukrajine, se za njegov poziv niso zmenili in vztrajajo, da bodo v nedeljo izvedli referendume, ki bodo samo še zaostrili napetosti.

Medtem ko je Rusija dan zmage obeležila z veliko vojaško parado na moskovskem Rdečem trgu, bodo slavja v Ukrajini skromnejša, s čimer se oblasti želijo izogniti nasilju.

Kijevske mestne oblasti so prepovedale večja javna zborovanja in parade, saj se bojijo, da bi veterane napadli ruski provokatorji. Tudi začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je ljudi po vsej državi pozval, naj bodo pozorni na morebitne proruske provokacije.