robert golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

aki Njena.si

Kje tiči vzrok za Akijevo prerano slovo?

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Svet

Ukrajinski predsednik Rusiji očita načrtovanje državnega udara; Rusija na meji z Ukrajino kopiči vojsko

Deli na:
Ukrajinski predsednik Rusiji očita načrtovanje državnega udara; Rusija na meji z Ukrajino kopiči vojsko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na vzhodu države, kjer sporadično še vedno potekajo spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko. - Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je v petek napovedal morebitne pogovore s predsednikoma Rusije in Ukrajine, Vladimirjem Putinom in Volodimirjem Zelenskim, o zmanjšanju napetosti med državama zaradi kopičenja ruske vojske na meji z Ukrajino.

"Vse to me skrbi. Podpiramo ozemeljsko celovitost Ukrajine. Podpiramo zmožnost Ukrajine, da vlada sama sebi," je na krajšem pogovoru z novinarji na otoku Nantucket v Massachusettsu, kjer z družino preživlja praznike, dejal Biden.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Emily Horne je pred tem dejala, da je svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan govoril po telefonu z ukrajinskim kolegom Andrijem Jermakom.

"Govorila sta o skupnih skrbeh zaradi ruskih vojaških aktivnosti blizu ukrajinske meje in ostre ruske retorike glede Ukrajine. Strinjala sta se, da bi se morale vse strani prizadevati za diplomacijo za zmanjšanje napetosti," je dejala. Tudi Sullivan je poudaril neomajno zavezanost ZDA ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti.


Zelenski je v petek Rusiji očital, da načrtuje državni udar v Ukrajini. Kot je še dejal novinarjem v Kijevu, je prejel podatke, da naj bi se v Ukrajini 1. decembra zgodil državni udar. Dodal je da obstajajo posnetki, kako predstavniki Rusije in najbogatejši Ukrajinec Rinat Ahmetov načrtujejo prevrat, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je ukrajinski predsednik dejal, da je verjetno, da Ahmetov namerno ne sodelujejo pri temu, ampak ga je ruska stran v to vpletla.

Moskva je trditve Zelenskega že zavrnila. "Rusija nima nobenih tovrstnih načrtov. Rusija se nikoli ne ukvarja s takšnimi zadevami," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zelenski je Rusijo v petek tudi obtožil, da pošilja zelo nevarne signale na meji z Ukrajino. Moskva tudi vse tovrstne obtožbe zavrača in za napetosti obtožuje Ukrajino ter ZDA.