Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinski bogataš polovico svojega bogastva za dobrodelnost

Deli na:
Ukrajinski bogataš polovico svojega bogastva za dobrodelnost

Foto: Reuters

Ukrajinski bogataš Viktor Pinčuk, znani medijski in metalurški magnat in s približno 3,7 milijarde ameriških dolarjev premoženja drugi najbogatejši človek v Ukrajini, se je odločil, da bo polovico svojega bogastva poklonil v dobrodelne namene.

52-letni Pinčuk je tako prvi bogataš z območja nekdanje Sovjetske zveze, ki se je pridružil prizadevanjem Billa Gatesa in Warrena Buffetta, da bi najbogatejši morali svoje bogastvo deliti tudi z revnimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal, se mu zdi prav, da polovico svojega premoženja nameni za financiranje izobraževanja, zdravstva in umetnosti.

"Post-sovjetska tranzicija je bila zelo boleča za Ukrajino in ostale države v regiji. Nekateri smo imeli možnosti, da izkoristimo priložnosti, ki so se pojavile, in si ustvarimo bogastvo. Prišel je čas, da ga nekaj vrnemo, da bi kar največ prebivalcev lahko imelo od tega korist," je dejal Pinčuk v izjavi za javnost.

Pinčuk je sicer napovedal, da bo za dobrodelne namene dal polovico svojega premoženja, vendar ni povedal, koliko naj bi to bilo. Po ocenah ameriške revije Forbes ima pod palcem 3,7 milijarde dolarjev oz. 2,7 milijarde evrov.