Revija Reporter
Svet

Ukrajina zavrača cepiva "agresorke" Rusije, zato še vedno ni začela s cepljenjem

STA

11. feb. 2021 12:32 Osveženo: 12:36 / 11. 2. 2021

Deli na:

Rusko protikoronsko cepivo Sputnik V. naj bi bilo nared.

Profimedia

Ukrajina je prepovedala uporabo cepiv proti covidu-19, proizvedenih v sovražnici številka ena Rusiji. Za prepoved so se v Kijevu odločili kljub velikim težavam pri nabavi cepiv proti covidu-19, saj v to nekdanjo sovjetsko republiko in eno najrevnejših evropskih držav ni prispel še niti en sam odmerek kateregakoli cepiva.

Odločitev, ki prepoveduje registracijo cepiv iz "agresorskih držav", je ukrajinska vlada sprejela 8. februarja in jo nato v sredo objavila na svoji spletni strani. Oznaka "agresorska država" se v Ukrajini od leta 2015 uporablja za Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prozahodne ukrajinske oblasti so sicer že pred tem večkrat zavrnile pozive ruskih politikov, naj dovolijo uporabo ruskega cepiva Sputnik V, saj ga vidijo kot geopolitično orožje. Pri tem stališču vztrajajo, čeprav jim doslej ni uspelo dobiti še niti enega samega odmerka cepiv, proizvedenih na Zahodu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer pred dnevi napovedal, da se bo prva faza kampanje cepljenja začela ta mesec.

Kot poroča AFP, v 40-milijonski Ukrajini pričakujejo dobavo osmih milijonov odmerkov cepiva, obljubljenih v okviru pobude Covax, ter pet milijonov odmerkov kitajskega cepiva CoronaVac. Poleg tega se je država dogovorila za nabavo 12 milijonov odmerkov cepiv podjetij AstraZeneca in Novavax. A vse to, tudi ko oziroma če enkrat bo dostavljeno, ne bo dovolj za cepljenje zadostnega deleža prebivalstva.

V separatističnih regijah Doneck in Lugansk že vse od leta 2014 potekajo spopadi med ukrajinsko vojsko in tamkajšnjimi silami, ki jih podpira Rusija. Vojna na vzhodu Ukrajine je sicer izbruhnila, potem ko si je Rusija tega leta priključila polotok Krim. V omenjenih regijah, ki sta pod nadzorom prokremeljskih sil, medtem prebivalce že cepijo s Sputnikom V, poroča AFP.

V Ukrajini so sicer doslej potrdili več kot 1,2 milijona okužb z novim koronavirusom in več kot 24.000 smrti zaradi covida-19.