Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina se odreka sovjetskemu poimenovanju druge svetovne vojne

Deli na:
Ukrajina se odreka sovjetskemu poimenovanju druge svetovne vojne

Foto: Reuters

V Ukrajini se odrekajo sovjetskemu poimenovanju druge svetovne vojne in nameravajo za simbol, s katerim bodo obeležili 70. obletnico zmage nad nacistično Nemčijo, uporabiti makov cvet, ki je bil predvsem britanski vojni simbol, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajina se želi s tem distancirati od praznovanj v sovjetskem slogu, ki jih ob 9. maju pripravljajo v Moskvi. Oblasti v Kijevu so poleg tega uskladile svoj koledar praznikov z evropskimi državami in razglasile 8. maj, ki je v Evropi znan kot dan zmage in dan Evrope, za državni praznik.

Po dekretu, ki ga je podpisal predsednik Petro Porošenko, je bil 8. maj razglašen za dan sprave med tistimi Ukrajinci, ki so se borili proti nacistom, in tistimi, ki so se po vojni borili proti sovjetski vladavini.

9. maj - dan zmage - ostaja in ga bodo obeležili s pohodom vojnih veteranov v Kijevu in drugih večjih mestih.

Ukrajina in večina zahodnih držav bodo bojkotirale slovesnosti ob koncu druge svetovne vojne v Moskvi zaradi ruske vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je v sredo pozval Ukrajince, naj si med praznovanji nadenejo makove cvetove, ki so po njegovih besedah "evropski simbol". "Naj druge trakove nosijo v Ruski federaciji, kjer trdijo, da je Rusija zmagala v drugi svetovni vojni," je dejal.

Njegova izjava očitno nakazuje, da podpira predloge, da bi opustili sovjetsko ime za drugo svetovno vojno - velika domoljubna vojna.

Makov cvet se kot simbol uporablja predvsem v Veliki Britaniji in med vojnimi veterani držav Commonwealtha, me drugim v Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji, v spomin na padle v prvi svetovni vojni. V zadnjem času se je uporaba makovega cveta razširila v spomin na padle v vseh vojnah po letu 1914.