evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina Rusiji izstavila milijardni račun za plin

Deli na:
Ukrajina Rusiji izstavila milijardni račun za plin

Foto: Getty Images

Ukrajina je včeraj zaostrila gospodarsko vojno z Rusijo. Zahtevala je namreč, da ruski energetski velikan Gazprom poravna račun za več milijard evrov, ker da ji ni plačeval dovolj za transport plina preko njenega ozemlja do držav EU. Gre za bolj ali manj simbolično zahtevo, ker je Rusija podobne ukrajinske zahteve v preteklosti že ignorirala.

Ukrajinski odbor za boj proti monopolom od Gazproma zahteva, da v roku dveh mesecev plača 3,2 milijarde evrov zaradi zlorabe "monopolnega položaja", ki ga uživa pri transportu zemeljskega plina preko Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odbor je sporočil, da ta vsota predstavlja 30 odstotkov cene zemeljskega plina, ki je v zadnjih petih letih stekel čez ukrajinsko ozemlje. Gazprom je v odzivu izrazil presenečenje nad zahtevo, a obenem poudaril, da ne bo imela vpliva na njegovo bodoče delovanje v Ukrajini. "Gazprom namerava braniti svoje pravice in legitimne interese z vsemi pravnimi sredstvi, ki so mu na voljo," so v ruskem državnem koncernu zapisali v sporočilu.

Preko ukrajinskih plinovodov do držav članic EU pride okoli 15 odstotkov vsega zemeljskega plina, ki ga uvozijo. Članice unije od Rusije sicer skupno kupijo okoli tretjino vsega plina, ki ga uvozijo.

Pri včerajšnji zahtevi gre za najnovejšo zaostritev gospodarskih odnosov med Kijevom in Moskvo. Pred tremi dnevi je Gazprom od Ukrajine zahteval plačilo 2,55 milijarde dolarjev za plin v obdobju od julija do septembra 2015.