1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina bo ruski humanitarni konvoj sprejela le, če ga lahko pregleda

Deli na:
Ukrajina bo ruski humanitarni konvoj sprejela le, če ga lahko pregleda

Foto: Reuters

Konvoj ruske humanitarne pomoči danes nadaljuje pot proti vzhodu Ukrajine. Glede na zadnje informacije se je očitno usmeril na pot, ki vodi neposredno v Lugansk pod nadzorom separatistov, kakšno bo njegovo nadaljnje potovanje, pa ostaja nejasno.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bi lahko konvoj v Ukrajino vstopil prek mejnega prehoda v bližini Luganska, kjer bi ga pregledali ukrajinski cariniki in predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Nemški časnik Spiegel medtem na svoji spletni strani navaja, da bi lahko ruski tovornjaki mejo prečkali tudi na točki, ki ni pod nadzorom ukrajinske vojske. Uradnik na prehodu Doneck - ta leži na ruskem ozemlju in ga ne gre zamenjati z ukrajinskim mestom enakega imena - je namreč za Spiegel povedal, da se tam pripravljajo na prihod konvoja. Ta prehod, ki je v rokah separatistov, leži neposredno na poti proti cilju, Lugansku.

Ruske oblasti uradnih informacij o tem, kje se konvoj nahaja, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ne želijo posredovati in so okoli tega postavile pravi zid molka.

Kijev je sicer v sredo predlagal, da konvoj, potem ko bi prečkal mejo, pot nadaljuje prek ozemlja, ki ga nadzorujejo proruski separatisti, v Lugansku pa bi nato pomoč razdelili predstavniki Rdečega križa.

Ta ponudba pomeni, da je Kijev odstopil od predhodnih zahtev, da mora ruska pomoč prečkati mejo v regiji Harkov, ki jo nadzirajo vladne sile, in sicer potem, ko bi jo pretovorili na tovornjake Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC). Rusija je ta predlog zavrnila.

A Kijev je kljub vsemu dal vedeti, da morajo konvoj pred vstopom na ukrajinska tla pregledati mednarodni opazovalci. Pomočnik ukrajinskega predsednika Petra Porošenka Valerij Čalij se je danes pritožil, da Moskva konvoja z nikomer ne usklajuje. Po besedah Čalija je namreč ICRC prejel le nepopoln seznam tovora, ki ga prevažajo ruski tovornjaki.


Da je vse skupaj nejasno, je dala vedeti tudi predstavnica ICRC Anastasia Isyuk, ki je po poročanju britanskega BBC poudarila, da morata Kijev in Moskva še razrešiti vprašanje postopkov ob prečkanju meje in carine.

Ruski konvoj je proti Ukrajini krenil v torek. Okoli 260 kamionov s humanitarno pomočjo prevaža 400 ton žit, 100 ton sladkorja, 62 ton otroške hrane, 54 ton medicinske opreme in zdravil, 12.000 spalnih vreč in 69 prenosnih električnih generatorjev.

Pomoč je namenjena civilistom, ujetim v spopadih na vzhodu Ukrajine, ki so ga zavzeli proruski separatisti.

V Lugansku so sto tisoči ostali brez elektrike in vode. Prekinjene so telefonske in internetne povezave, izčrpane so zaloge goriva, večina trgovin je zaprtih. Poleg tega je mesto tarča topniškega obstreljevanja, ki je po navedbah tamkajšnjega vira v zadnjih 24 urah terjalo 22 mrtvih, navaja AFP.

Humanitarni konvoj je v torek na Zahodu in v Ukrajini povzročil val skrbi in opozoril, češ da bi ga lahko Rusija kot trojanskega konja izkoristila za vojaško intervencijo.

Kijev je sicer danes obelodanil, da bo na vzhod države poslal svoje konvoje pomoči. Kot je sporočila ukrajinska vlada, bo več tovornjakov s pomočjo iz Kijeva, Dnjepropetrovska in Harkova krenilo proti Starobelsku, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, sicer pa leži kakih 100 kilometrov severno od Luganska.

Tovornjaki bodo na pot krenili, potem ko je vlada v Kijevu v sredo napovedala sprostitev okoli 560.000 evrov nujne pomoči za civiliste na območjih pod nadzorom separatistov, navaja AFP.