Revija Reporter
Svet

Ugledni imunolog Fauci je Trumpovo kampanjo obtožil zavajanja z njegovimi izjavami

STA

12. okt. 2020 11:52 Osveženo: 11:55 / 12. 10. 2020

Deli na:

Anthony Fauci

Profimedia

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci po lastnih navedbah ni odobril uporabe izseka intervjuja, ki ga je dal marca, za promocijski video volilne kampanje predsednika ZDA Donalda Trumpa. Za časnik New York Times je v nedeljo opozoril, da so njegove izjave vzeli iz konteksta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Popolnoma sem bil presenečen," je dejal v odzivu. Zagotovil je, da so njegovo ime in besede za 30-sekundni video uporabili brez njegovega dovoljenja. Izjave iz v marcu objavljenega intervjuja za televizijo Fox News so bile obenem vzete iz konteksta, je dodal.

Video je bil objavljen po odpustitvi Trumpa iz bolnišnice, kjer so ga zdravili zaradi covida-19. V njem so predstavili boj ZDA proti koronavirusu v pozitivni luči. Faucijev citat pa daje vtis, kot da je hvalil odziv Trumpa na pandemijo.

"Ne morem si predstavljati, da bi kdo storil več," je izrezan citat Faucija. Te besede pa so bile v resnici namenjene celotni delovni ekipi Bele hiše za boj proti koronavirusu, je v nedeljo pojasnil Fauci. Tej sicer kot vodja inštituta pripada tudi sam.

Za televizijo CNN pa je Fauci dodal, da v svojih skoraj 50 letih v javni službi še nikoli ni podprl nobenega političnega kandidata.

Na drugi strani je Trumpova volilna ekipa branila uporabo citata, češ da so to Faucijeve lastne besede.

ZDA veljajo za najhuje prizadeto državo v pandemiji covida-19, z virusom se je okužilo že več kot 7,7 milijona ljudi, od tega jih je več kot 214.000 umrlo.