Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Uf, kakšen katastrofalen lapsus Georgea Busha (VIDEO)

Deli na:
Uf, kakšen katastrofalen lapsus Georgea Busha (VIDEO)

Triinštirideseti predsednik ZDA George Bush je bil znan po idiotskih izjavah, ki se jih je prijel izraz bušizmi. - Foto: arhiv Svet24

Bivšemu ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu mlajšemu se je v sredo v govoru na nekem dogodku v Dallasu precej nerodno zagovorilo. Medtem ko je ostro kritiziral ravnanje ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini, mu je namreč pomotoma pripisal izključno odgovornost za "začetek povsem neupravičene in brutalne invazije na Irak".

Napako je sicer hitro popravil in pojasnil, da je imel v mislih invazijo na Ukrajino. Občinstvo se je na spodrsljaj odzvalo s smehom, še posebej potem ko jo je 75-letni Bush v šali pripisal tudi svoji starosti.

Bush je sicer govoril na dogodku v Dallasu v zvezni državi Teksas, posnetek pa je nato prvi objavil lokalni medij Dallas Morning News.

Do neprijetne napake je prišlo, ko je Bush zbranim opisoval pomanjkljivosti demokracije v Rusiji, pri čemer je opozarjal, da tam politične nasprotnike zapirajo ali jih kako drugače izključujejo iz sodelovanja v političnem procesu.

"Rezultat tega je odsotnost sistema nadzora in ravnotežja v Rusiji in odločitev enega samega človeka, da sproži povsem neupravičeno in brutalno invazijo na Irak ... se popravljam, na Ukrajino," je dejal Bush. Zavedajoč se svoje napake, je nato dodal le "75", s čimer se je pošalil na račun svoje starosti.

George Bush mlajši je bil sicer predsednik ZDA v letih 2001-2009. Leta 2003 je, na temelju lažnih poročil o orožju za množično uničenje, odobril invazijo na Irak. Ta je vodila v uničujočo vojno, v kateri je življenje izgubilo več sto tisoč civilistov.