Revija Reporter
Svet

Za metanje steklenic v policiste dobil dve leti in sedem mesecev zapora

STA

29. avg. 2017 6:00

Deli na:

Okrožno sodišče v Hamburgu je 21-letnega Nizozemca, ki je bil nasilen na protestih ob robu julijskega vrha skupine G20, obsodilo na dve leti in sedem mesecev zapora.

To je prva razsodba v povezavi s temi nasilnimi protesti v Hamburgu, poročajo tuje tiskovne agencije.

21-letnik, ki je v priporu od 7. julija, je 6. julija v hamburški četrti Schanzenviertel v policista vrgel dve steklenici, kasneje pa se je upiral aretaciji.

Državno tožilstvo je zanj zahtevalo eno leto in devet mesecev zapora, obramba je pozvala k oprostitvi. Včerajšnja odločitev sodišča je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pretresla okoli 40 navzočih v sodni dvorani.

V Hamburgu so v začetku julija ob vrhu skupine G20 več dni zapored potekale demonstracije. Več se jih je sprevrglo v nasilje in spopade protestnikov s policijo. Protestniki so uničevali trgovine in izložbe, zažigali avtomobile in barikade ter metali steklenice. Ranjenih je bilo več sto policistov, nastala je tudi velika gmotna škoda.

V povezavi s protesti so izdali 51 zapornih nalogov, trenutno pa je po podatkih nemškega tožilstva v priporu še 32 ljudi. V torek se bo začelo še sojenje poljskemu državljanu.