Revija Reporter
Svet

Uboga napadena Melania se med strašnimi grizliji počuti varnejša kot v Washingtonu

Biserka Karneža

2. okt. 2019 19:00

Deli na:

Prva dama ZDA Melania Trump gre obiskat grizlije v naravnem parku Yellowstone.

Dreamstime, Profimedia

Ob razkritju prve dame, da bo v svoji kampanji »BeBest« spodbujala otroke naj več časa preživijo na prostem in se učijo o ameriških nacionalnih parkih, se je na družabnih omrežjih nanjo vsul plaz kritik. Te so se vsule predvsem zaradi Trumpa, a tudi po njem. Okoljevarstveniki mu namreč bolj kot brezbrižen odnos do varovanja okolja ne morejo oprostiti posmehovanja iz 16-letne protestnice podnebnih sprememb Grete Thunberg.

»Otroci lahko opazujejo vrtanje, lomljenje in posek sto let starih dreves, res, kakšen zabaven dan za otroke,« se je odzvala ena izmed kritičnih uporabnic twitterja. S tem se je obregnila ob napoved Bele hiše, da bo Melania z obiskom nacionalno zavarovanih parkov Yellowstone (ta slovi po medvedih grizlijih) in Grand Teton spodbudila otroke, naj obiščejo nacionalne parke in se tako poleg preživljanja prostega časa na prostem še seznanijo z največjimi naravnimi znamenitostmi Amerike.

»Ali bo pojasnila, da je prišlo do zmanjšanja nacionalnih parkov zato, ker njen mož daje prednost rudarjenju, črpanju nafte in sečnji dreves?« je zapisal kritik Donalda Trumpa. Žebljico na glavico je dodal drugi, češ da Trump gre v naravo samo takrat, kadar si želi igrati golf.

Upravičenost kritik potrjuje uradno poročilo iz minulega meseca, da so bile na Trumpov predlog gradnje zidu ob ameriško mehiški meji poškodovane in uničene številne znamenitosti v Arizonskem nacionalnem parku; med njimi je ogrožen slavni cevnati kaktus. V kritičnih zapisih je opozorjeno, da je ameriški predsednik samo v letu 2017 dal odrediti preiskavo smotrnosti 27 nacionalnih spomenikov ter da je njegova administracija priporočila zmanjšanje najmanj štirih nacionalnih parkov in uvedbo sprememb v desetih.

Okoljevarstvenica Lory Knight je takole tvitnila o Melanii: »Mislite, da obišče nacionalne parke, ki jih uničuje njen mož?« Ob tem je slogan prve dame »BeBest« (bodi najboljši) spremenila v »Behonest« (bodi pošten). Kljub kritikam je prva dama zbrala tudi pohvale. Deena Lynne Levy je tvitnila, kako Melania v ZDA dnevno pooseblja »BeBest« ter ji zaželela varno in doživetij poln obisk ameriških nacionalnih parkov. Grizliji bodo do nje brez dvoma bolj prijazni kot ostra peresa z družabnih omrežij.