Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Twitter zbrisal objavo Trumpovega svetovalca za covid-19, ki je zapisal: "Maske delujejo? NE."

Deli na:
Twitter zbrisal objavo Trumpovega svetovalca za covid-19, ki je zapisal: "Maske delujejo? NE."

Scott Atlas - Foto: Twitter

Član posebne delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu v Beli hiši, Scott Atlas, je zadnja tarča družbenega omrežja Twitter. Ta je namreč zaradi kršitve politike glede zavajajočih informacij blokiral njegovo sobotno tvitanje, naperjeno proti uporabi obraznih mask, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Maske delujejo? NE," je zapisal Atlas, eden Trumpovih najtesnejših zdravstvenih svetovalcev, in objavil povezavo na članek Ameriškega inštituta za ekonomske raziskave, ki trdi, da so zaščitne maske neučinkovite.

Sledil je še zapis, v katerem Atlas hvali ohlapna pravila in priporočila Trumpove administracije glede nošnje mask v ZDA. "Uporabljajte maske za to, za kar so namenjene - ko ste blizu drugih, še posebej ob visokem tveganju. Sicer pa medsebojna razdalja. Nobenih splošnih odlokov," je zapisal.


Originalen tvit je sicer medtem že izbrisan, saj je po oceni pristojnih organov Twitterja kršil njihova pravila, ki med drugim prepovedujejo objavljanje "lažnih ali zavajajočih vsebin ... ki bi lahko povzročile škodo", še posebej ko gre za zdravje ljudi.

Ameriški Center za nadzor nad boleznimi (CDC) ljudem že od aprila svetuje uporabo mask za vse na javnih mestih, ne glede na to ali imajo simptome ali ne. Na svoji spletni strani že nekaj mesecev opozarja, da v boju proti covidu-19 nismo nemočni, ampak imamo močna orožja za ustavitev širjenja virusa, in uporaba mask je eno najmočnejših, še posebej če jih uporabljamo vsi.

Tako Facebook kot Twitter sta sicer v zadnjem času poostrila nadzor nad objavljanjem zavajajočih informacij, predvsem zaradi bližajočih se predsedniških volitev v ZDA in spričo ponovnega zaostrovanja pandemije. Med drugim sta odstranila več objav predsednika Trumpa, ki - tudi potem ko se je sam okužil z novim koronavirusom - pripravlja množične predvolilne shode, na katerih mask ni videti veliko.