zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk: Velika Britanija bo postopek za začetek brexita verjetno sprožila do februarja

Deli na:
Tusk: Velika Britanija bo postopek za začetek brexita verjetno sprožila do februarja

Foto: Getty Images

Velika Britanija bo na uradni začetek postopka za začetek pogajanj za izstop iz EU "precej verjetno" pripravljena januarja ali februarja prihodnje leto, je ob robu petkovega vrha EU v Bratislavi dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Kot je pojasnil, mu je to med obiskom v Londonu minuli teden povedala britanska premierka Theresa May.

"Premierka Mayjeva je bila zelo odprta in odkrita z menoj," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Tusk. "Povedala je, da je 50. člen lizbonske pogodbe skoraj nemogoče sprožiti letos. Je pa precej verjetno, da bodo pripravljeni januarja ali februarja prihodnje leto," je pojasnil Tusk.

Dodal je, da je obema popolnoma jasno, da morajo počakati na to uradno sprožitev.

50. člen lizbonske pogodbe določa pravila o izstopu države iz EU, izstopna pogajanja pa se ne morejo začeti pred njegovo uradno sprožitvijo.

Časovnica britanskega izstopa je polna neznank, Otok pa doslej ni dajal nikakršnih signalov, kdaj bi se izstop lahko tudi uradno začel. Nekateri britanski ministri so sredi avgusta opozorili, da bi Velika Britanija lahko v EU ostala vse do leta 2019, saj se država ne bo uspela prej pripraviti na izstopna pogajanja.

Med drugim naj bi obstajale nejasnosti v zvezi s pogovori pred uradnim začetkom izstopnih postopkov, na katerih bi EU in Otok dosegla razumevanje ključnih vprašanj. Po navedbah vladnega vira "očitno nihče ne ve, kaj naj bi bilo njihovo bistvo". Po drugih navedbah bi sprožitev postopka za izstop iz povezave lahko odložili na jesen 2017, saj vlada nima ustrezne infrastrukture za vse ljudi, ki jih namerava zaposliti.

Vsekakor pa obstajajo nedorečenosti glede enotnega trga, do katerega Velika Britanija po trditvah voditeljev EU ne bo imela dostopa, če ne bo spoštovala načela o prostem pretoku ljudi.