duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

bencin gorivo, dizel Svet24.si

Čakate na morebitne jutrišnje ugodnejše cene ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

Milan Krek, tiskovna konferenca Svet24.si

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Svet

Turška ofenziva z domov pregnala več kot 300.000 ljudi

Deli na:
Turška ofenziva z domov pregnala več kot 300.000 ljudi

Lljudje bežijo pred turško ofenzivo. - Foto: Reuters

Ofenziva, ki jo je Turčija pred tednom dni sprožila proti Kurdom na severovzhodu Sirije, je z domov pregnala več kot 300.000 ljudi, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Iz obmejnega mesta Ras al Ain medtem pozivajo mednarodno skupnost k vzpostavitvi humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov.

Po navedbah observatorija, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je število razseljenih naraslo na več kot 300.000 ljudi zaradi vala beguncev z območij okoli Tal Abjada in Kobaneja v zadnjih dneh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina razseljenih se poskuša umakniti na varnejša območja, pri čemer nekateri prenočujejo na tleh v sadovnjakih, drugi pa so se zatekli v šole, ki so jih spremenili v zavetišča, je sporočil direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

O silovitih spopadih danes poročajo iz mesta Ras al Ain blizu turške meje, ki ga oblegajo turške sile. Danes so dodatno napredovale in zavzele že polovico mesta. Po podatkih observatorija in kurdskih oblasti je bila v turškem obstreljevanju poškodovana tudi mestna bolnišnica, kjer ostaja ujeto osebje, poroča AFP.

Kurdske oblasti v regiji so pozvale mednarodno skupnost k vzpostavitvi zavarovanega humanitarnega koridorja, po katerem bi lahko iz mesta evakuirali civiliste in ranjene. Kot so izpostavili, so v mestu ujeti številni civilisti, konvoji z medicinsko pomočjo pa so tarča sistematičnega bombardiranja.


Turška stran je potrdila, da so mesto obkolili z vseh strani in zaprli pot okrepitvam kurdskih sil v mestu. Po njihovih navedbah naj bi se kurdski borci zatekli v bolnišnico in mestni stadion. Sirske demokratične sile (SDF), v katerih prevladuje kurdska milica YPG, se sicer turškim silam zoperstavljajo s pomočjo mreže predorov, okopov in nasipov.

Islamska država je medtem sporočila, da je na severu Sirije iz rok kurdskih sil blizu Rake danes osvobodila "določeno število ugrabljenih muslimank". Drugih podatkov o ženskah ali njihovem številu niso sporočili, niti tega ne, ali so povezane z džihadisti. Na severu Sirije sicer kurdske oblasti nadzirajo več zaporov in taborišč, kjer je zaprtih več tisoč pripadnikov Islamske države, pa tudi njihove soproge in otroci.

Turčija je skupaj s sirskimi uporniškimi skupinami, ki jih podpira, 9. oktobra sprožila obsežno ofenzivo na območja pod kurdskim nadzorom na severovzhodu Sirije. Napad ji je omogočil umik ameriških vojakov s tega območja.

Od začetka ofenzive je bilo po podatkih observatorija ubitih najmanj 72 civilistov. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan kljub vse močnejšemu mednarodnemu pritisku zavrača ustavitev operacije.

Erdogan se bo sicer prihodnji torek v Sočiju srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim bosta verjetno govorila o najnovejši zaostritvi razmer v Siriji. Danes se v Ankari pogovarja z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom, ki naj bi ga skušal prepričati v prekinitev ognja in pogajanja s Kurdi, ki jih Erdogan odločno zavrača.

loading...
Loading...