Revija Reporter
Svet

Turmpove grožnje niso zalegle, Turčija ne izpusti ameriškega pastorja

STA

1. avg. 2018 6:00 Osveženo: 7:19 / 01. 8. 2018

Deli na:

Ameriški pastor Andrew Brunson.

Facebook

Sodišče v turškem Izmirju je včeraj zavrnilo prošnjo za izpustitev ameriškega pastorja Andrewa Brunsona iz hišnega pripora v Turčiji in umiku prepovedi potovanja, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaradi hišnega pripora pastorja so se zaostrili odnosi med Turčijo in ZDA.

50-letnega Brunsona iz Severne Karoline so v Turčiji zaprli pred letom in pol. Obtožujejo ga, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki v Turčiji in ZDA velja za teroristično organizacijo. Naprtili so mu tudi obtožnico vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ZDA in živi v Pensilvaniji. Prejšnji teden so ga zaradi zdravstvenih težav iz zapora premestili v hišni pripor v Izmirju, njegov odvetnik pa se je na to pritožil in zaprosil za izpustitev.

Brunson obtožbe vseskozi zavrača, ZDA pa poudarjajo, da je nedolžen.

Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu na družbenem omrežju Twitter Turčiji prejšnji teden zagrozil s sankcijami, če ne bo izpustila Brusona, ki ga označil za velikega kristjana, družinskega in čudovitega človeka.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je v odzivu poudaril, da Turčiji nihče ne bo grozil in ukazoval, kaj naj dela. Tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pa je posvaril, da morajo ZDA znova razmisliti o svojem pristopu, sicer bodo tvegale dodatno poslabšanje odnosov s Turčijo.