Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turki sirskim "beguncem" zasegli razstrelivo in pasove z eksplozivom

Deli na:
Turki sirskim "beguncem" zasegli razstrelivo in pasove z eksplozivom

Foto: Getty Images

Turške varnostne sile so v prtljagi skupine ljudi, ki so jih ustavili na meji s Sirijo, zasegle razstrelivo in štiri samomorilske jopiče oziroma pasove z razstrelivom, je danes sporočila turška policija. Šlo je za skupino 34 ljudi, kjer so bili štirje moški, 10 žensk in 20 otrok, ki so jih ustavili v turškem jugovzhodnem obmejnem mestu Karkamis.

"V dveh torbah je bilo med 12 in 15 kilogramov razstreliva ter štirje pasovi z eksplozivom, ki bi jih lahko uporabili za samomorilske napade," so v sporočilu zapisali v turški vojski.

Vojska v svoji izjavi zasega ni povezala z nobeno teroristično skupino, a Karkamis leži čez mejo od sirskega mesta Jerabalus, ki ga trenutno nadzira skrajna skupina Islamska država, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Do zasega je prišlo, potem ko se je okoli 30.000 Sircev gnetlo na meji s Turčijo, in sicer okoli 100 kilometrov zahodno od Karkamisa, potem ko so pobegnili pred veliko vladno ofenzivo v Alepu, ki so jo podprle ruske zračne sile.

Turčija, ki že gosti 2,7 milijona sirskih beguncev, je doslej zavračala prihod novega vala migrantov v državo, zagotavlja pa humanitarno pomoč vzdolž meje.

Združeni narodi so pozvali Turčijo, da za Sirce odpre svoje meje, saj so začasna zatočišča preobremenjena, množica ljudi, med katerimi so tudi ženske in otroci, pa je primorana spati v šotorih ali na prostem.

Turška policija je sicer v pripravljenosti in bdi nad morebitnimi skrajneži, ki bi lahko prišli v državo.

Januarja je bilo v napadu v Istanbulu ubitih 11 nemških turistov, medtem ko so bili oktobra lani v samomorilskem napadu med protesti v Ankari ubiti 103 ljudje.