Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija v Bruslju od EU zahteva dodatne milijarde in sprejem beguncev iz Turčije

Deli na:
Turčija v Bruslju od EU zahteva dodatne milijarde in sprejem beguncev iz Turčije

Foto: Getty Images

Turčija je na izrednem vrhu z EU zahtevala dodatne tri milijarde evrov do leta 2018 za izboljšanje življenjskih pogojev sirskih beguncev v državi, je danes v Bruslju povedal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

To izhaja tudi iz predloga dogovora, ki ga je voditeljem EU v Bruslju danes predstavila Turčija. Kot piše v predlogu turške strani, naj bi EU pospešila izplačilo sredstev v okviru instrumenta za pomoč sirskim beguncem v Turčiji in sprejela odločitev o dodatnih treh milijardah evrov do konca leta 2018.

Ali bo Turčija ta denar dejansko dobila, je odvisno predvsem od držav članic EU, je dejal Schulz na novinarski konferenci po pogovorih evropskih voditeljev s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem.

Države EU so se glede doslej dogovorjenih treh milijard evrov pomoči Turčiji odzivale dokaj počasi, je menil Schulz.

Turčija je, sodeč po osnutku svojega predloga, zahtevala tudi pospešitev vizumske liberalizacije. Želi, da začne ta veljati že junija, ne oktobra, kot je sedaj predvideno v primeru uresničitve vseh pogojev.

Evropski parlament je pripravljen razpravljati o pospešitvi vizumske liberalizacije, vendar morajo biti za to izpolnjeni vsi pogoji, je o tem dejal Schulz.

Največ prahu pa dviga turška zahteva v povezavi z izmenjavo prebežnikov. Turčija naj bi zahtevala, da za vsakega sprejetega Sirca iz Grčije unija v zameno sprejme enega sirskega begunca iz Turčije.

"Za vsakega Sirca, sprejetega v Turčijo z grških otokov, bo drug Sirec preseljen iz Turčije v državo članico EU," piše v turškem predlogu. Ta predlog v Bruslju neuradno opisujejo kot povsem nelogičen.

Turčija se sicer v skladu s predlogom tudi zavezuje, da bo začasno in v humanitarne namene sprejela vse nezakonite migrante, ki iz Turčije pridejo na grške otoke.

Zavezuje se tudi k sodelovanju z državami članicami EU pri skupnih prizadevanjih za vzpostavitev humanitarnih varnih območij znotraj Sirije.

Voditelji članic EU in Turčije so konec novembra v Bruslju dosegli dogovor o skupnem načrtu za obvladovanje migracijskega toka. Ta predvideva tri milijarde evrov pomoči EU za begunce v Turčiji, oživitev pristopnih pogajanj in pospešitev vizumske liberalizacije. Turčija pa naj bi ukrepala za zajezitev migracijskega toka in proti tihotapcem z migranti.

Ankara od EU med drugim pričakuje tudi, da bo unija pripravila predloge glede odprtja novih poglavij v pogajanjih za članstvo Turčije v uniji.

Schulz se je ob tem zavzel za to, da bi pristopna pogajanja med EU in Turčijo in odprtje novih poglavij obravnavali ločeno od vprašanja begunske krize.

Turški premier je odšel s srečanja z evropskimi voditelji in se medtem sestal tudi z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Vrh unije se medtem sestaja ločeno. Voditelji razpravljajo o turškem predlogu in o njegovi sprejemljivosti.

Predvideno razpravo o zaprtju balkanske migracijske poti so sicer povsem zasenčile dodatne turške zahteve, tako da bo sodelovanje s Turčijo tudi v ospredju zasedanja osemindvajseterice.

Drevi je predvidena še večerja voditeljev članic unije s turškim kolegom, ki se zna zavleči pozno v noč.