900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija načrtuje izgradnjo največjega letališča v Evropi

Deli na:
Turčija načrtuje izgradnjo največjega letališča v Evropi

Foto: Reuters

Turška vlada načrtuje obsežne investicije v sodobno prometno infrastrukturo, ki bi okrepila domače gospodarstvo in turizem. V načrtu je tudi sedem milijard evrov vredna izgradnja novega letališča v Carigradu, za katerega Turčija pričakuje, da bo postalo največje v Evropi, je poročal časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Novo carigrajsko letališče bo imelo do šest vzletno-pristajalnih stez, Turčija pa si želi, da bi postalo eno od osrednjih prometnih vozlišč. Ob tem Turčija načrtuje še izgradnjo hitre železniške povezave do Ankare in novi kanal za ladijski prevoz vzdolž ožine Bospor.

Tretje letališče naj bi sčasoma nadomestilo obstoječi carigrajski letališči. Prva faza izgradnje naj bi bila zaključena leta 2017, na tej stopnji pa bo letališče letno sprejelo do 90 milijonov potnikov. Po zaključku druge faze, ki bo predvidoma trajala še dodatna tri leta, pa se bo število potnikov povečalo na 150 milijonov letno.

V kolikor bi bil ta cilj izpolnjen, bi lahko novo letališče v Carigradu postalo največje v Evropi. Trenutno je to londonski Heathrow, prek katerega letno potuje 67 milijonov potnikov. Kmalu za njim je pariški Charles de Gaulle, na tretjem mestu pa je frankfurtsko letališče.



Eden od glasnih podpornikov izgradnje novega letališča je prvi mož letalskega prevoznika Turkish Airlines Temel Kotil. Turški nacionalni letalski prevoznik, v katerem ima država 49,1-odstotni lastniški delež, je namreč v zadnjem času močno razširil svojo mrežo medcelinskih letov. Obstoječi carigrajski letališči Atatürk in Sabiha Gokcen pa hitro postajata premajhni.

Poleg letalskega prevoznika pa bi po mnenju Kotila z novim letališčem pridobila tudi država. Z njim bi namreč lahko pritegnila promet, ki sedaj poteka čez države Bližnjega vzhoda. "Do zalivskih držav je treba iz Frankfurta ali Londona leteti od šest do osem ur, do Carigrada pa le tri do štiri ure - od tu pa je mogoče tranzitne potnike zelo udobno peljati po vsej Aziji," je izpostavil.

Se pa pri Turkish Airlines z novo, sodobno bazo želijo tudi okrepiti v boju proti konkurentom, kot so Emirates iz Dubaja in Quatar Airways iz Dohe.