sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija dela prostor v zaporih, čistka se nadaljuje z množičnimi odpuščanji

Deli na:
Turčija dela prostor v zaporih, čistka se nadaljuje z množičnimi odpuščanji

Foto: Getty Images

Turčija bo izpustila 38.000 zapornikov, ki so zagrešili kazniva dejanja pred 1. julijem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil turški pravosodni minister Bekir Bozdag. Izpustili jih bodo v skladu z reformo, ki predvideva "izpustitev na prostost pod nadzorom". Prve zapornike so nato včeraj že izpustili.

Kot je minister poudaril v vrsti tvitov, ne gre za pomilostitev. Dodal je, da ukrep ne bo veljal za obsojene umorov, terorizma ali ogrožanja državne varnosti ter za več tisoč tistih, ki so jih zaprli po spodletelem vojaškem udaru 15. julija. Kot je pojasnil, bi ukrep lahko vplival na skoraj polovico turške zaporniške populacije. Izpustitev 38.000 zapornikov v skladu z reformo predvideva včeraj objavljeni dekret turške vlade.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu so prve zapornike iz istanbulskega zapora Silviri izpustili že nekaj ur po objavi dekreta.

Turške oblasti so doslej v povezavi s spodletelim pučem pridržale že več kot 17.000 ljudi, med njimi poslovneže, sodnike, tožilce, javne uslužbence na ministrstvih, policiste in vojake, zato so turški zapori prenatrpani.

Turške oblasti medtem nadaljujejo čistke po puču. Včeraj sta bila tako v turškem uradnem listu objavljena dekreta, v skladu s katerima bo odpuščenih več kot 2000 policistov, več sto pripadnikov turške vojske ter številni zaposleni na turški agenciji za informacijske in komunikacijske tehnologije.

V skladu z včeraj objavljenimi dekreti bodo tudi zaprli turško agencijo za telekomunikacije, načelnika generalštaba turške vojske pa bo imenoval turški predsednik.