Revija Reporter
Svet

Tudi zadnji sestanek demokratov s Trumpom brez rešitve okrog financiranja vladnih agencij

STA

5. jan. 2019 6:00

Deli na:

Trump je dvignil ceno za odprtje vlade na 5,6 milijarde dolarjev.

Reuters

Kongresni demokrati in predsednik ZDA Donald Trump tudi po včerajšnjem sestanku v Beli hiši niso prišli do dogovora o obnovi financiranja vladnih agencij, ki so zaprte že 14 dni. Demokrata sta po srečanju povedala, da Trump ostaja trmast, predsednik pa je bil v svoji izjavi presenetljivo pomirljiv.

Bistvo spora ostaja, da Trump vztraja pri 5,6 milijardah dolarjev za svoj zid na meji z Mehiko, demokrati pa mu denarja za to ne nameravajo dati. Zaradi tega je brez denarja polovica vladnih ministrstev, po ZDA rastejo gore smeti, okrog 800.000 javnih uslužbencev pa ostaja brez plače.

Vodja senatne manjšine Chuck Schumer iz New Yorka je po sestanku v Beli hiši dejal, da Trump ne popušča in je dejal, da bo vlada zaprta še mesece ali leta, dokler ne dobi svojega. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi iz Kalifornije pa je dejala, da dokler ne bo obnove financiranja vlade, spora okrog meje ne bodo rešili.

Demokrati so v četrtek v predstavniškem domu ob sodelovanju nekaj republikancev potrdili dva predloga zakona za obnovo financiranja, ki sta na las podobna tistemu, kar je lani soglasno potrdil senat, kjer imajo večino republikanci. Seveda brez denarja za zid. Demokrati so tako politično žogo brcnili republikancem in Trumpu.

Morda je bil prav zaradi tega v svoji izjavi, ki se je potegnila v novinarsko konferenco, vsaj uvodoma izjemno pomirljiv. Po dveh letih žalitev in zmerjanj ter obtožb, da želijo demokrati spuščati v državo kriminalce, trgovce z mamili in podobne, je sedaj dejal, da je ugotovil, da demokrate resno skrbi vprašanje mejne varnosti.

Strinjal se je z njimi, da je treba utrditi varnost mejnih prehodov oziroma drugih točk vstopa v ZDA, kot so na primer tovorna pristanišča, preko katerih se v ZDA pretihotapi največ mamil. Trump je dejal, da bodo za to poskrbeli, vendar razmišlja, da bodo potem tihotapci šli čez meje in zavili na levo, če pa bo tam stal zid, ne bodo mogli naprej in bodo šli nazaj.

Trump je napovedal, da bodo zid gradili iz ameriškega jekla, s čimer bo še bolj pomagal domači jeklarski industriji, ki je bila menda pred njegovim prihodom na oblast pred propadom. Politično žogo okrog zidu pa je skušal vrniti nazaj demokratom z napovedjo ustanovitve posebne delovne skupine, ki se bo konec tedna pogajala z demokrati okrog zidu in odprtja vlade.

Vmes pa je na novinarski konferenci po srečanju z demokrati, ki ga je v nasprotju z njimi označil za zelo produktivnega, povedal marsikaj. Med drugim je zagrozil, da lahko razglasi izredne razmere in za gradnjo zidu uporabi vojsko. Na vprašanje ali je to grožnja demokratom, je Trump odgovoril, da on nikomur nikoli ne grozi, vendar ima pooblastila za tak ukrep.

Vprašanje zidu na meji se je skozi novinarsko konferenco iz vprašanja nezakonitega priseljevanja oziroma tihotapljenja prelevilo v vprašanje nacionalne varnosti. Trump sedaj trdi, da je zid potreben, da se ustavijo teroristi pred vstopom v ZDA. Ne glede na to, da doslej preko južne meje doslej po 11. septembru 2001 v ZDA ni vstopil še noben terorist. Prišli so po zakoniti poti.

Na vprašanje o teroristih oziroma kdo so in od kje prihajajo, je Trump poklical za oder ministrico za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen, ki se je znašla s trditvijo, da o podrobnostih zaradi nacionalne varnosti ne more govoriti.

Navrgla je le številko o nekaj tisoč osebah, ki so jih prijeli na meji in so jih morali zaradi suma terorizma posebej preveriti. Nakar so jih pač izpustili, ker ni šlo za teroriste, ampak za trajen problem, s katerim se soočajo osebe z imeni, podobnimi imenom osumljenih teroristov, vendar tega ni dodala.

Zveznim uslužbencem pa se je Trump dodatno priljubil z odgovorom na vprašanje, ali ga ne skrbi usoda ljudi, ki so že dva tedna brez plače in bodo morda še več mesecev ali celo leto dni, kot je sam napovedal.

Trump je odgovoril, da je večina pripravljena ostati brez denarja, ker gre za nacionalno varnost. "Mejni agenti so mi včeraj rekli, da so prizadeti, vendar me pozvali, naj naredim kar je prav, ker je že skrajni čas," je odgovoril Trump.

Na dodatno vprašanje, na katerih temeljih sloni njegova trditev, da zvezne uslužbence plače ne zanimajo, pa je Trump k vprašanju pozval drugega novinarja, ki je spremenil temo. Čeprav zidu na meji z Mehiko, ki ga demokrati opredeljujejo kot nepotrebno, neučinkovito in nemoralno razmetavanje proračunskega denarja, pa se je začel krhati republikanski zid v senatu.

Susan Collins iz Maina in Cory Gardner iz Kolorada sta izrazila mnenje, da zvezna vlada ne bi smela biti talec prepirov okrog mejnega zidu in pozivata vodjo senatne večine Mitcha McConnella, naj najde rešitev. To je v skladu z izjavo Pelosijeve, da se o zidu ne bodo pogajali, dokler bo imel Trump zvezne uslužbence za talce.

McConnell, ki se v petek ni udeležil Trumpove novinarske konference, je doslej trdil, da senat ne bo glasoval o ničemer, s čimer se Trump ne bo strinjal. Trump ga je potem pred novinarji označil za izjemnega človeka.