Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi začasni brazilski predsednik naj bi bil vpleten v korupcijsko afero Petrobras

Deli na:
Tudi začasni brazilski predsednik naj bi bil vpleten v korupcijsko afero Petrobras

Foto: Getty Images

Začasni brazilski predsednik Michel Temer je bil, tako kot številni drugi brazilski politiki, vpleten v obsežen korupcijski škandal, v središču katere je državno naftno podjetje Petrobras, je zatrdil Sergio Machado, nekdanji vodilni v Petrobrasevi hčerinski družbi Transpetro, potem ko je sklenil dogovor s tožilstvom.

Petrobras se sooča s korupcijskim škandalom, ki sega vse v vladni vrh. Več različnih podjetij, med njimi največji brazilski gradbeniki, naj bi plačevali milijarde podkupnin v zameno za donosne posle z naftnim monopolistom. Pogodbenimi izvajalci Petrobrasa pa so naftni družbi v dogovoru z menedžerji in politiki zaračunavali preveč.

Machado je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na dokumente tožilstva, zatrdil, da ga je Temer osebno prosil za nezakoniti denar iz Petrobraseve podkupninske sheme, da bi lahko financiral kampanjo zaveznika, kongresnika Gabriela Chalite, za položaj župana Sao Paula leta 2012. Šlo naj bi za 430.000 dolarjev.

Temer je vajeti države prevzel 12. maja, potem ko je senat začasno suspendiral predsednico Dilmo Rousseff, ki ji očitajo, da je med kampanjo za vnovično izvolitev leta 2014 prikrila dejanski proračunski primanjkljaj. Čaka jo proces odstavitve v senatu. Če ji bodo senatorji odrekli podporo, se bo lahko poslovila od položaja.

Temer zanika vpletenost v afero okoli Petrobrasa, pri čemer so pogodbeni izvajalci preveč zaračunali skoraj dve milijardi dolarjev, pri tem pa še podkupovali politike in njihove stranke.

Machado je tožilstvu zatrdil, da je uredil podkupnine za Temerja in več kot deset drugih politikov, tudi za predsednika senata Renana Calheirosa in ministra za turizem Henriqueja Eduarda Alvesa, ki sta oba člana Temerjeve desnosredinske stranke PMDB.

Iz Temerjevega urada so sporočili, da v Machadovih trditvah ni resnice, še piše AFP.