Revija Reporter
Svet

Tudi Nemčija ima svojo afero maske: bavarski politik s spornimi posli zaslužil kar milijon evrov

STA

18. mar. 2021 7:55 Osveženo: 8:00 / 18. 3. 2021

Deli na:

Fotografija je simbolična

Profimedia

Nekdanji pravosodni minister Bavarske in sedanji deželni poslanec iz vrst CSU Alfred Sauter je postal zadnja politična "žrtev" korupcijske afere, povezane z nakupi zaščitnih mask v boju proti pandemiji covida-19 v Nemčiji. Pri spornih poslih naj bi znani bavarski politik nezakonito zaslužil kar milijon evrov.

Preiskovalci so včeraj preiskali prostore, vključno s poslansko pisarno 70-letnega Sauterja, ki po poročanju nemških medijev vsaj zaenkrat zanika vse obtožbe. A več vidnih politikov na Bavarskem vladajoče krščansko-socialne unije (CSU) ga je že pozvalo k odstopu.

Oglasil se je celo vodja CSU in bavarski ministrski predsednik Markus Söder ter ocenil, da očitki na račun Sauterja, sicer člana vodstva CSU, zmanjšujejo zaupanje v demokracijo in ogrožajo CSU. Sauterja je pozval, naj "počisti mizo".

Državno tožilstvo v Münchnu je sicer danes tudi sporočilo, da je preiskavo suma sprejemanja podkupnine v poslih z nabavo zaščitnih mask medtem razširilo na pet oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskava je februarja najprej stekla proti poslancu na Bavarskem vladajoče krščansko-socialne unije (CSU) v nemškem bundestagu Georgu Nüssleinu, kasneje pa je dosegla še zveznega poslanca iz vrst krščansko-demokratske unije (CDU) Nikolasa Löbla. Preko svojih podjetij naj bi s posli z dobavo zaščitnih mask zaslužila po več sto tisoč evrov.

Oba sta medtem že izstopila najprej iz svojih strank in poslanskih skupin, nato pa sta se spričo ostrih kritik na svoj račun odpovedala tudi svojima poslanskima mandatoma.

Afera je sicer v Nemčiji sprožila pravo razburjenje in med drugim prispevala k zgodovinsko slabemu rezultatu CDU na nedeljskih volitvah v zveznih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško.