Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi Egipt je mnenja, da so letalo EgyptAir zrušili teroristi

Deli na:
Tudi Egipt je mnenja, da so letalo EgyptAir  zrušili teroristi

Foto: EgyptAir

Na letu iz Pariza v Kairo je ponoči v Sredozemsko morje južno od grškega otoka Karpatos strmoglavilo potniško letalo egiptovske družbe EgyptAir s 66 ljudmi na krovu. Vzrok strmoglavljenja ni znan. Izključena nista ne možnost tehnične napake niti terorizma, slednja pa je po oceni Egipta bolj verjetna.

Letalo na letu MS804 je vzletelo iz Pariza v sredo ob 23.09, z radarja pa je izginilo danes ob 2.30 po srednjeevropskem času, ko je že bilo v egiptovskem zračnem prostoru.

Po podatkih grških oblasti je airbus A320-232 strmoglavil okoli 130 morskih milj (240 kilometrov) južno od grškega otoka Karpatos. Grška agencija za civilno letalstvo je sporočila, da je pilot govoril z grškimi kontrolorji poletov kakih 25 minut pred izginotjem letala z radarjev in ni omenjal kakršnih koli težav, vremenske razmere pa so bile ugodne.

Grški obrambni minister Panos Kamenos je dejal, da je pred izginotjem letalo izgubilo 6700 metrov višine in naredilo dva obrata. "Letalo se je najprej obrnilo za 90 stopinj na levo in nato naredilo še 360-stopinjski obrat v desno, padlo s 11.277 metrov na 4572 metrov, signal pa smo izgubili, ko je bilo na okoli 3048 metrih višine," je pojasnil.

Da je letalo strmoglavilo, je v televizijskem nagovoru potrdil tudi francoski predsednik Francois Hollande. Francosko in egiptovsko državno tožilstvo sta uvedli preiskavo.

Tožilstvo v Parizu je sporočilo, da nobene možnosti za strmoglavljenje ni mogoče izključiti. Enako so sporočili tudi v Kairu. Egiptovski minister za civilno letalstvo Šerif Fati je dejal, da za zdaj kot vzroka ni mogoče izključiti niti tehnične napake niti terorističnega napada. Je pa po njegovem mnenju večja možnost terorizma. Poudaril je še, da bodo letalo obravnavali kot izginulo, dokler ne bodo našli razbitin.

Iz Grčije so nato poročali, da so opazili domnevne razbitine letala okoli 420 kilometrov jugovzhodno od Karpatosa - dva večja predmeta oranžne barve. Tja so se napotile številne ekipe.

Tudi francoska strokovnjaka sta ocenila, da je najverjetnejši vzrok strmoglavljenja teroristični napad. "Večja tehnična napaka, kot je eksplozija motorja, je zelo malo verjetna," je ocenil strokovnjak za aeronavtiko Gerard Feldzer.

Poudaril je, da gre pri pogrešanem letalu za relativno novo letalo iz leta 2003. Kot je še dejal, je airbus A320 najbolje prodajano letalo srednjega razreda, ki ima odlična varnostna spričevala. Na drugi strani pa je v letalo vedno mogoče prinesti bombo, saj ni mogoče zagotoviti stoodstotne zaščite.

Tudi bivši direktor francoskega letalskega urada za preiskave in analize Jean-Paul Troadec je izpostavil, da gre za sodobno letalo, katerega kakovost in vzdrževanje ne moreta biti vprašljiva.

Po podatkih EgyptAira je bilo med skupno 66 ljudmi na krovu 30 državljanov Egipta, 15 Francozov, dva iraška državljana ter po en državljan Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugalske, Alžirije, Sudana, Čada, Savdske Arabije in Kuvajta.

Egiptovske oblasti so sprožile obsežno iskalno in reševalno akcijo, v njej pa z letali in ladjo sodelujeta tudi Grčija in Francija ter ZDA z nadzornim letalom. Pripravljenost pomagati pri iskanju pogrešanega letala je izrazila tudi zveza Nato.

Iz letalske družbe so sporočili, da je bilo pogrešano letalo izdelano leta 2003. Kapitan Mohamed Said Ali Šakir je imel že več kot 6000 ur letenja, od tega več kot 2000 na airbusih A320. Kopilot, čigar imena družba ni sporočila, je imel že več kot 2700 ur letenja.

Egiptovska državna letalska družba EgyptAir se je nazadnje v medijih pojavila marca letos, ko je nek moških ugrabil njeno letalo na poti iz Aleksandrije v Kairo in ga prisilil, da je pristalo na Cipru. Ugrabitelj je zahteval srečanje z bivšo soprogo.

Ustanovljena je bila leta 1932. Ima okoli 80 letal, ki so v povprečju stara okoli deset let.