nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi Češka rešitev vidi v zaprtju balkanske migracijske poti

Deli na:
Tudi Češka rešitev vidi v zaprtju balkanske migracijske poti

Foto: Primož Lavre

Češki premier Bohuslav Sobotka se je danes zavzel za zaprtje balkanske migracijske poti v primeru, če Grčija in Turčija ne bosta zajezili migrantskih tokov. Takrat bo možno ekonomske migracije zaustaviti na mejah z Makedonijo in Bolgarijo, je Sobotka povedal pred srečanjem Višegrajske skupine na temo migrantske krize.

Pogovori Češke, Poljske, Madžarske in Slovaške s predstavniki Makedonije in Bolgarije naj bi poslali "signal solidarnosti", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Sobotka. "Teh držav v tej krizi ne smemo pustiti samih," je poudaril češki premier.

Medtem je madžarski državni sekretar za vprašanja EU Gergely Prohle pred srečanjem Višegrajske skupine kritiziral Grčijo, ker da ne stori dovolj za zaustavitev migracij. Atene "sploh niso poskusile ustaviti množic", je zatrdil Prohle za nemški radio RBB-Inforadio.

Po napovedih bodo gostitelj današnjega srečanja Sobotka ter njegovi kolegi, Slovak Robert Fico, Poljakinja Beata Szydlo in Madžar Viktor Orban, dejansko zapečatili dogovor o tem, kako bodo Makedoniji pomagali zapreti njeno mejo z Grčijo. Na srečanje sta vabljena tudi makedonski predsednik Gjorge Ivanov in bolgarski premier Bojko Borisov.

Višegrajska skupina ostro kritizira sprejemanje več sto tisoč migrantov v EU, prav tako pa se je srdito uprla bruseljskim načrtom za prerazporeditev določenega števila prosilcev za azil po članicah EU.

Prohle je danes kot neumnost označil predloge, da bi vzhodnoevropske članice, ki se upirajo obveznim kvotam, doletele sankcije. Po njegovih besedah bi morali evropska sredstva odreči tudi Franciji, ki je zavzela podobno stališče. Dodal je še, da se bodo številni prosilci za azil uprli premestitvi v druge članice EU.