386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

Josua Tuisova Ekipa24.si

Zvezdniku je med svetovnim prvenstvom umrl ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpu se obeta zvezna kazenska ovadba

Deli na:
Trumpu se obeta zvezna kazenska ovadba

Na pravo policijsko fotografijo aretiranega Trumpa še čakamo, tu je fotomontaža. - Foto: Twitter/Zajem zaslona

Urad posebnega tožilca Jacka Smitha je v sredo odvetnike bivšega predsednika ZDA obvestili, da proti Donaldu Trumpu poteka zvezna kazenska preiskava, poročajo ameriški mediji. To pomeni, da se v kratkem obeta kazenska ovadba. Smith preiskuje Trumpa zaradi napada na kongres in odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše.

Smith je za preiskavo Trumpa sklical dve zvezni veliki poroti - eno v Washingtonu in eno na Floridi. Zvezna velika porota, ki preiskuje Donalda Trumpa na Floridi, je v sredo zaslišala najmanj eno dodatno pričo, kar pomeni, da se pravosodno ministrstvo približuje obtožnici zaradi zaupnih dokumentov.

Trumpovi odvetniki so se v Washingtonu pred dnevi sestali s predstavniki ministrstva za pravosodje in zahtevali konec preiskave, vendar ostali praznih rok.

Nekdanjega Trumpovega tiskovnega predstavnika Taylorja Budowicha so zaslišali pred veliko poroto na Floridi. "Danes sem v tem, kar lahko opišem le kot lažno in globoko zaskrbljujoče prizadevanje, da bi uporabili moč vlade, da bi ujeli Trumpa, izpolnil zakonsko obveznost pričanja pred zvezno veliko poroto in pošteno odgovoril na vsa vprašanja," je zapisal na Twitterju.


Pred veliko poroto v Washingtonu so v zadnjem letu v okviru preiskave v zvezi z zaupnimi dokumenti in prizadevanji za razveljavitev izida predsedniških volitev 2020 vključno z napadom na zvezni kongres zaslišali več prič. Med njimi so tudi Trumpovi odvetniki in pomočniki.

Trump je na svojem družbenem mediju Truth Social po sestanku njegovih odvetnikov s predstavniki pravosodnega ministrstva ZDA zapisal: "Kako lahko ministrstvo za pravosodje obtoži mene, ki nisem storil ničesar narobe, ko pa ni bil obtožen noben drug predsednik."

V sredo je na družbenih omrežjih objavil, da mu ni nihče povedal, da je obtožen. Dodal je, ne bi smel biti, saj ni storil nič narobe, vendar že leta domneva, da je tarča pravosodnega ministrstva in FBI.

Trumpa kazensko preganjajo v New Yorku zaradi plačila pornografski igralki za molk o spolnem odnosu pred volitvami 2016, kazenski pregon pa ga najverjetneje kmalu čaka še v zvezni državi Georgia zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020. Trump vztraja, da je volitve izgubil zaradi prevare in je države uradnike Georgie silil, da spremenijo izid.