Revija Reporter
Svet

Trumpu je dovolj izsiljevanja s strani Severne Koreje

STA

31. avg. 2017 6:00

Deli na:

Ameriški obrambni sekretar Jim Mattis je včeraj izjavil, da je pri odzivanju na severnokorejske provokacije še vedno prostor za diplomacijo.

Predsednik ZDA Donald Trump je sicer malo pred tem dejal, da pogajanja niso odgovor.

"Nikoli nam ne zmanjka diplomatskih rešitev," je dejal Mattis pred srečanjem z južnokorejskim obrambnim ministrom Song Young-moojem.

Pred tem je ameriški predsednik Trump na Twitterju zapisal: "ZDA se 25 let pogovarjajo s Severno Korejo in jim plačujejo izsiljevalski denar. Pogovori niso odgovor!"

Severna Koreja je v torek izstrelila balistično raketo, ki je preletela Japonsko in padla v Tihi ocean. Režim v Pjongjangu je včeraj zagrozil z izstrelitvami novih raket in zatrdil, da je bil to le "prvi korak" v operacijah v Tihem oceanu.

Mednarodna skupnost se je odzvala z zaskrbljenostjo, o novi severnokorejski provokaciji je na nujni seji razpravljal Varnostni Svet ZN, ki je obsodil izstrelitev in od Severne Koreje zahteval ustavitev raketnih preizkusov. Ravnanje režima v Pjongjangu je označil za grožnjo vsem državam članicam, a Severni Koreji ni zagrozil s sankcijami ali sprejel drugih ukrepov.

Raketa Hwasong-12, ki jo je severnokorejska vojska izstrelila v bližini Pjongjanga, je preletela več kot 2700 kilometrov in dosegla najvišjo višino 550 kilometrov. Poletela je prek Japonske in padla v Tihi ocean. To je bila po letu 2009 prva severnokorejskega raketa, ki je preletela Japonsko.