zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump za vidna položaja svoje administracije nominiral ženski

Deli na:
Trump za vidna položaja svoje administracije nominiral ženski

Foto: Getty Images

Novi predsednik ZDA Donald Trump na položaj ministrice za izobraževanje predlaga predsednico republikanske stranke Michigana Betsy DeVos (foto), za ambasadorko v ZN pa guvernerko Južne Karoline Nikki Haley.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je na položaj ministrice za izobraževanje predlagal 58-letno predsednico republikanske stranke Michigana in zagovornico porabe javnega denarja za zasebne šole Betsy DeVos, ki je poročena z milijarderjem Dickom DeVosom, dedičem imperija korporacije Amway.

Po izbiri guvernerke Nikki Haley za položaj veleposlanice ZDA pri ZN je to že druga ženska nominacija za kabinetni položaj v Trumpovi prihodnji vladi. Betsy DeVos ni podpirala Trumpove predsedniške kandidature, podobno kot je ni niti Nikki Haley. DeVosova je podpirala guvernerja Ohia Johna Kasicha.

DeVosova je znana predvsem po svojem aktivizmu za zasebno šolstvo oziroma financiranje zasebnih šol z javnim denarjem, da se tudi revnejšim otrokom omogoči kakovostna izobrazba. Vodi Ameriško federacijo za otroke, ki si prizadeva za to, da zasebne osnovne šole oziroma tako imenovane "čarterske šole" dobijo javna sredstva.

Podpira tudi program šolskih bonov, kar pomeni, da starši revnih ali malce manj revnih otrok lahko dobijo denar iz proračuna, ki ga morajo nameniti za šolanje otrok v zasebnih šolah, če seveda to želijo. Učiteljski sindikati javnih šol so seveda proti DeVosovi, nasprotujejo pa ji tudi nekateri konservativci, ker je podpirala splošne standarde znanja v matematiki in angleščini za vse osnovnošolske otroke v ZDA.



Te standarde je podpiral nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki ga je Trump izločil v boju za osvojitev republikanske predsedniške nominacije. Trump je proti tem standardom in ministrica bo verjetno stališče ustrezno prilagodila.

S 44-letno Nikki Haley, ki velja za vzhajajočo zvezdo republikanske stranke na verjetni poti do predsedniške kandidature, pa so za zdaj zadovoljni kar vsi. Trump je s tem odkljukal nezapovedano normo o predstavnikih manjšin in žensk v administraciji, koliko bo ta položaj koristil njeni politični prihodnosti, pa bo odvisno od odnosov med Trumpovo vlado in ZN.

Nekdanji predsednik Slovenije in nekdanji veleposlanik pri ZN Danilo Turk je neuradno menil, da je najpomembnejše pri veleposlaniku ZDA pri ZN to, da ne dela škode. Te pa ne bo delal, če bo imel ZN rad. Nikki Haley je zanj neznanka, britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft pa je predlog že pozdravil in napovedal tesno sodelovanje v New Yorku.

Tako Halleyjevo kot DeVosovo mora potrditi senat, v katerem republikanci ohranjajo večino.