Revija Reporter
Svet

Trumpovi sodelavci zanikajo avtorstvo izdajalske anonimke, Trump pa se za podporo zahvaljuje Kim Jong-unu

STA

7. sep. 2018 6:00

Deli na:

Podpredsednik Mike Pence (desno) v javnosti nikoli ne kritizira Trumpa.

Reuters

Podpredsednik ZDA Mike Pence je preko svojega tiskovnega predstavnika prvi zanikal, da bi bil avtor v sredo objavljenega anonimnega prispevka visokega člana vlade Donalda Trumpa o odporniškem gibanju znotraj vlade, malce kasneje pa je z obiska v Indiji to zanikal tudi državni sekretar Mike Pompeo.

Trump je zaradi prispevka, ki ga prikazuje kot tako neuravnovešenega, da morajo člani vlade na različne načine brzdati njegove najnevarnejše impulze, v sredo zvečer jezno tvital in tako potrjeval navedbe v prispevku, ki ga je obsojal skupaj s časopisom, ki ga je objavil. V enem od tvitov je namreč v slogu šefa bananske republike zahteval, naj New York Times pisca prispevka nemudoma preda oblastem.

Včeraj zjutraj je tvitnil, da so globoka država, levica in njihovo orodje - lažni mediji - ponoreli in ne vedo, kaj bi. Tvitnil je tudi pohvalo gospodarstvu pod njegovo vladavino, kar naj bi najbolj motilo njegove kritike. Mimogrede se je še zahvalil voditelju Severne Koreje Kim Jong-unu, ker je ta izrazil neomajno zaupanje v Trumpa.

Komunikacijski direktor podpredsednika ZDA Jarrod Agen je po špekulacijah, kdo bi lahko bil avtor prispevka o podtalnem gibanju znotraj vlade, tvitnil, da Pence svoje mnenjske članke podpisuje, in dodal, da bi moralo biti New York Times sram kot tudi osebo, ki je napisala lažen, nelogičen in strahopeten prispevek. Pompeo pa je v Indiji dejal, da tega ni napisal, in obtožil medije, da skušajo spodkopati Trumpovo vlado.

Avtor anonimnega prispevka v New York Timesu z naslovom "Jaz sem del odporniškega gibanja znotraj Trumpove administracije" trdi, da je del skupine, ki prizadevno dela proti najslabšim impulzom predsednika ZDA in najbolj zaletavim delom njegove agende za ohranitev demokratične ureditve.

Tiskovna predstavnica časopisa Eileen Murphy je zagotovila, da so ponosni na objavo, ki je dodana vrednost javnemu razumevanju tega, kar se dogaja v Trumpovi Beli hiši.

"Anonimka" potrjuje navedbe v Woodwardovi knjigi "Strah" o tem, da člani Trumpove vlade ignorirajo predsednikove besede. Woodward trdi, da je obrambni minister James Mattis zavrnil Trumpovo navodilo ali ukaz, naj usmrtijo sirskega predsednika Bašarja al Asada, nekdanji ekonomski svetovalec Gary Cohn pa je s predsednikove mize kradel dokumente, da jih predsednik ne bi podpisal.

Avtor prispevka v New York Timesu namiguje, da je po duši republikanec, saj izraža ponos zaradi davčnih olajšav, odpravljanja regulacij in povečanja vojaške porabe, kar so menda dosegli ne zaradi Trumpa, ampak njegovemu razdiralnemu slogu vladanja navkljub. Po mnenju komentatorke televizije MSNBC Nicole Wallace bi temu v kateri drugi državi lahko rekli kar - državni udar.