gianni2 Svet24.si

VIDEO: Gianni Rijavec o koncertni obleki, ki je ...

Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

KPV_Tacke_1 Reporter.si

Kaj za vraga se gre Golob: misica Tina Gaber in ...

barcelona camp nou pm Ekipa24.si

Še en škandal v Barceloni! Novo razkritje glede ...

Večina poslušalcev Central Cee-ja pozna po hitu Doja Odkrito.si

V Ljubljano prihaja svetovni reperski fenomen

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpova ofenziva proti republikanskim tekmecem: sto tisoči lažnih računov napadajo in blatijo

Deli na:
Trumpova ofenziva proti republikanskim tekmecem: sto tisoči lažnih računov napadajo in blatijo

Donald Trump in Ron DeSantis leta 2019 - Foto: Profimedia

V zadnjih 11 mesecih je nekdo ustvaril več sto tisoč lažnih, avtomatiziranih računov na Twitterju, ki hvalijo Donalda Trumpa in napadajo njegove protikandidate za predsedniško kandidaturo med republikanci, kot je denimo nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Avtomatizirani računi, ali na kratko boti, uporabnike Twitterja med drugim prepričujejo, da guverner Floride Ron DeSantis, ki kandidature uradno sploh še ni naznanil, Trumpa ne more premagati. Scenarij je podoben tistemu, ki so ga leta 2016 v Trumpov prid uporabljali ruski računalničarji, kot je to odkrila preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Razvejano mrežo botov so odkrili raziskovalci izraelskega tehnološkega podjetja Cyabra, ki je svoje ugotovitve delilo z agencijo AP. Čeprav identiteta tistih, ki stojijo za mrežo lažnih računov, ni znana, so analitiki podjetja Cyabra ugotovili, da so bili najverjetneje ustvarjeni v ZDA.

"En račun bo napisal: 'Biden nam skuša vzeti orožje; Trump je bil najboljši', drugi pa bo napisal: '6. januar je bil laž in Trump je nedolžen'," je dejal inženir podjetja Cyabra Jules Gross, ki je prvi odkril omrežje avtomatiziranih računov. "Za temi računi ne stojijo resnični ljudje. Zaradi demokracije želim, da ljudje vedo, da se to dogaja," je dejal.

Novo omrežje, ki podpira Trumpa, so pravzaprav tri različna omrežja računov na Twitterju, ki so bila ustvarjena v velikih serijah aprila, oktobra in novembra 2022. Raziskovalci menijo, da bi lahko šlo za več sto tisoč računov.

Vsi računi imajo poleg imena tudi osebne fotografije domnevnega imetnika računa. Nekateri so objavljali tudi lastne vsebine, pogosto v odgovor resničnim uporabnikom, drugi pa so ponovno objavljali vsebine resničnih uporabnikov in jih tako pomagali še bolj razširiti.Omrežje je pomagalo tudi pri popularizaciji poziva, naj se DeSantis Trumpu pridruži kot njegov podpredsedniški kandidat. Raziskovalci so ugotovili, da je ista mreža računov delila pretežno pozitivno vsebino o Trumpu in prispevala k splošni napačni sliki o njegovi podpori na spletu.

Trojno mrežo so odkrili, ko je Gross analiziral tvite o različnih nacionalnih političnih osebnostih in opazil, da je bilo veliko računov, ki so objavljali podobne vsebine, ustvarjenih na isti dan. Večina računov ostaja aktivnih, čeprav imajo razmeroma skromno število sledilcev.

Večina botov ni namenjena prepričevanju ljudi, ampak poudarjanju določenih vsebin, da jih opazi čim več ljudi.

Do nedavnega je bilo večino botov enostavno prepoznati zaradi njihove nerodne pisave ali imen računov, ki so vključevala nesmiselne besede ali dolge nize naključnih številk. Ko so platforme družbenih medijev postale boljše pri zaznavanju teh računov, so tudi boti postali bolj izpopolnjeni.

Zaradi napredka na področju umetne inteligence bi lahko kmalu postali še bolj zahrbtni. Novi programi umetne inteligence namreč lahko ustvarijo realistične fotografije in objave, ki delujejo veliko bolj pristno.