sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpova družina: Ravs na smučišču, besni otroci, zgrožena mama

Deli na:
Trumpova družina: Ravs na smučišču, besni otroci, zgrožena mama

Foto: Getty/Guliver Images

Donald Trump skoraj ničesar ne počne diskretno, s svojimi zakoni in ločitvami zbuja pozornost že skoraj kot tri desetletja. Prvič se je poročil leta 1977 – zagledal se je v mlado Čehinjo Ivano Zelničkovo, ki ji je uspelo emigrirati v Kanado, kjer je delala kot model. Po selitvi v New York je spoznala Donalda, tedaj predvsem znanega kot sina nepremičninskega mogotca Freda Trumpa, in po razkošni poroki sta postala eden najvidnejših parov newyorške visoke družbe. Donald je zaslovel z velikopoteznimi gradbenimi projekti, skupaj pa sta prirejala ekstravagantne zabave za bogate in slavne.

V zakonu so se jima rodili trije otroci: Donald mlajši (1977), Ivanka (1981) in Eric (1984), zdržal pa je do leta 1992, ko se je zelo javno končal v dokaj umazani ločitvi. V resnici ga je bilo konec že dve leti prej, ko je Ivanka dokončno ugotovila, da jo Donald vara z misico Marlo Maples. Med božičnimi počitnicami družine Trump v letovišču Aspen (1990) je Ivana na smučišču naletela na Marlo, in njunem hrupnem prepiru so škodoželjno poročali ameriški tabloidi. »Psica, pusti mojega moža pri miru,« naj bi kričala razjarjena Ivana. Ločitveni postopek se je vlekel več kot leto dni, mediji so prinašali žgečkljive podrobnosti iz ljubezenskega trikotnika, Ivanina tekmica se je tudi nič kaj diskretno hvalila, da je bil seks z Donaldom »najboljši, kar ga je imela«. Prevarana žena je zahtevala precej več, kot ji je namenila predporočna pogodba, in ko sta se obe strani leta 1992 končno le dogovorili, je Ivana Donaldu odnesla 20 milijonov dolarjev, 14 milijonov vredno družinsko posestvo v Connecticutu, petmilijonsko »žepnino« za stanovanjske stroške, 350.000 dolarjev preživnine letno, svojo milijone dolarjev vredno zbirko nakita, pa še 49 odstotkov posestva in elitnega podeželskega kluba Mar-A-Lago v Palm Beachu na Floridi.

Marla Maples je leta 1993 postala druga gospa Trump. Njuno razmerje se je sicer začelo že veliko prej, leta 1986, in tabloidi so bili tisti, ki so Ivano opozorili na tekmico. Poroka je bila, kaj pa drugega, razkošna, samo nevestin diadem je bil vreden dva milijona dolarjev. Dva meseca pred poroko se je paru rodila hčerka Tiffany, zakona pa je bilo konec že leta 1997, ko je par to tudi oznanil. Tabloidi so Donalda povezovali s številnimi ženskami, znanimi ali neznanimi, to je možaka še posebno zabavalo. »Slišal sem, da naj bi imel afero s Sharon Stone, pa celo s princeso Diano,« se je krohotal. Sam pravi, da je ljubezen po devetih letih razmerja preprosto odmrla – neuradno pa naj bi mu kri pila tudi tašča, Marlina menda preveč »kmečka« mama. Priznal je tudi, da je lahko naporen mož, obseden s poslom. Marli se je ločitev (dokončna leta 1999) splačala manj kot Ivani, predporočna pogodba je bila trdnejša. Dobila je manj kot dva milijona dolarjev, v zadnjih letih se je znašla v takih finančnih težavah, da je morala na dražbi odprodati del svojega premoženja.

Pred četrt stoletja Donald glede prihodnosti svojih otrok ni bil posebej optimističen »Otroci uspešnih staršev so običajno zelo problematični, ne uspešni. Nimajo prave stvari,« je razlagal v intervjuju za Playboy. Karkoli naj bi prava stvar že bila, njegovi otroci imajo vsaj pravega očka, težkega milijarde, ki je pripravljen zanje poskrbeti finančno, če že drugače ni ravno oče leta. »Kako lahko trdiš, da nas imaš rad? Nimaš nas rad. Še sebe nimaš rad, ljubiš edino denar,« je ob burni ločitvi od Ivane na očeta kričal Donald mlajši. Celo njegova mama Mary je vila roke. »Kakšnega sina sem ustvarila?« je menda vprašala Ivano. Donald starejši se s tem razumljivo ne strinja: »Sem res dober oče, a nisem posebno dober mož.« Otroke razvaja, a jim menda v glavo vbije tudi vrednost dolarja, je očetov pristop v tem tisočletju opisal Don mlajši.

Trumpovi otroci veljajo za precej bolj priljudne od značajsko napornega očeta. Kot zelo normalne, dostopne ljudi jih opisujejo, morda tudi načrtno – ločitev jih je zaznamovala in niso si želeli iti po očetovih stopinjah. To ne pomeni, da niso izkoristili privilegija sorodstva z milijarderjem in dobili služb v njegovih podjetjih. Najstarejši, Donald mlajši, je pred leti slovel po pijanskih izpadih in postavljanju z očetovim imenom, a v zadnjih letih se je umiril, se poročil, dobil pet otrok in je podpredsednik očetove krovne družbe The Trump Organization, kjer bedi nad nepremičninskimi projekti. Mlajši brat Eric prav tako dela za očeta in v podjetju skrbi za golf letovišča, ki jih ima Trump že 17. Oba Donaldova sinova sta navdušena lovca, kar gre na rovaš dedka Miloša. Ivanin že pokojni oče je nadomeščal pogosto odsotnega očeta in imel velik vpliv na vnuka. Pred tremi leti je njuna lovska ekspedicija v Zimbabve, kjer sta uplenila slona, bivola, leoparda in še več drugih velikih živali, izzvala precej pozornosti. In ogorčenja, ko so se na spletu pojavile fotografije, na katerih pozirata s plenom.

Donaldova starejša hči Ivanka Trump je najbolj znana od Trumpovih otrok in kljub omenjenim očetovim dvomom zgodba o uspehu. Kot najstnica se je sprehajala po modnih stezah, pozirala za modne revije, se spogledovala s kariero v založništvu. Razvpita urednica revije Vogue Anna Wintour naj bi ji celo ponujala službo, a so tudi Ivanko nazadnje premamile nepremičnine. V The Trump Organization bedi nad očetovimi hoteli, za njen največji uspeh pa velja nakup milijardo dolarjev ocenjenega golf letovišča Doral v Miamiju, ki ga je kupila za 150 milijonov dolarjev. Iz njene prve kolekcije nakita se je razvil donosen postranski posel z oblačili, čevlji in modnimi dodatki, ki so pod blagovno znamko Ivanka Trump naprodaj v ameriških trgovinah.

Vsi trije Ivankini otroci so nastopali tudi v resničnostnem šovu Vajenec, v katerem je Donald igral velikega šefa, ki tekmovalcem nalaga razne poslovne projekte in ocenjuje njihovo delo. Mlajša Donaldova otroka sta za delo z očetom še premlada. Marlina hči Tiffany je danes 21-letnica, ki je očetov posel vsaj za zdaj še ne zanima. Raje sanja o karieri v glasbeni ali modni industriji. Ivanka ji je priskrbela nekajmesečno prakso pri reviji Vogue, leta 2011 je posnela tudi pesem Like a Bird. Trenutno predvsem uživa v mladosti in, sodeč po fotografijah z njenega instagrama, v očetovem bogastvu. O malem Barronu, razen dragega okusa za kreme in oponašanja očeta pri oblačenju, ni kaj veliko povedati. Melania mu pravi mali Donald, deček je, tako kot oče, menda že pri devetih velik ljubitelj golfa.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.