Revija Reporter
Svet

Trump želi blokirati izid knjige sporne Ogenj in bes o njegovi Beli hiši

STA

5. jan. 2018 6:02

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump si prizadeva preprečiti objavo knjige, ki je nastala na podlagi razkritij in kritičnih izjav njegovega nekdanjega tesnega sodelavca in stratega Stephana Bannona.

Trumpov odvetnik Charles Harder je avtorju Michaelu Wolffu in založniku Henryju Holtu poslal pismo, v katerem trdi, da so v knjigi številne laži.

Trumpov odvetnik v pismu tudi navaja, da naj bi knjiga vsebovala klevete, kar bi lahko "privedlo do denarne in kazenske odškodnine".

"V knjigi tudi ni navedenih nobenih virov za večino najbolj škodljivih trditev o gospodu Trumpu," v pismu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navaja odvetnik. Dodal je, da so številni t. i. viri javno navedli, da niso nikoli govorili z gospodom Wolffom in/ali niso pristali, da bi bile njihove izjave prispevek za knjigo.

Na založnika je odvetnik v pismu tudi naslovil zahtevo, da se odpove kakršnimkoli nadaljnjim objavam ter izdaji knjige in se opraviči predsedniku ZDA.

Po oceni Trumpovega odvetnika je Bannon, ko je govoril z Wolffom, kršil dogovor o zaupnosti s sedanjim predsednikom ZDA ter v izjavah omalovaževal predsednika in člane njegove družine.

Knjiga Ogenj in bes: Znotraj Trumpove Bele hiše (Fire and Fury: Inside the Trump White House) naj bi izšla 9. januarja, a so številni ameriški mediji v sredo objavili izvlečke iz knjige in tako sprožili jezen odziv Bele hiše.

Bannon je Belo hišo zapustil avgusta lani, vse do sedaj pa je zanj veljalo, da je še vedno blizu Trumpu. "Ne govorim z njim," se je včeraj na kratko v Beli hiši odzval Trump, poroča nemška tiskovna agencija dpa.