Revija Reporter
Svet

Trump Združenim narodom: Če boste "dobro delali", ne bo težav z ameriškim financiranjem

STA

25. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Trump pravi, da si bo moral od blizu ogledati proračun ZN, ker so menda stroški delovanja svetovne organizacije ušli nadzoru.

Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši na kosilu sprejel veleposlanike 15 držav članic Varnostnega sveta ZN in njihove soproge ter jim dejal, da bodo v naslednjih mesecih in letih zelo zaposleni. Pozval je k novim sankcijam proti Severni Koreji in namignil, da ne bo težav z ameriškim financiranjem ZN, če bo organizacija "dobro delala".

ZDA oziroma njihova veleposlanica Nikki Haley aprila predseduje Varnostnemu svetu ZN, zamisel za obisk Bele hiše, ki ni revolucionarna, saj so se podobni obiski že dogajali, pa se je porodila ruskemu veleposlaniku Vitaliju Čurkinu, ki je umrl februarja. Varnostni svet ZN kasneje obiskuje še kongres.

Veleposlaniki so ob kosilu, ki sta ga med drugim sestavljala morski list in sirov sufle, govorili o temah, s katerimi se ukvarja Varnostni svet, na čelu s Sirijo in Severno Korejo.

Slednjo je Trump označil za resno grožnjo vsemu svetu ter dejal, da mora biti VS ZN pripravljen uvesti dodatne sankcije proti tej državi zaradi njenega jedrskega in raketnega programa. "To je resnična grožnja svetu, če nam je všeč govoriti o tem ali ne. Severna Koreja je velik svetovni problem in težava, ki jo bomo naposled morali rešiti," je bil odločen.

Povedal je še, da je zelo razočaran, ker VS ZN ni ukrepal po kemičnem napadu v Siriji, ki naj bi ga izvedel sirski režim.

Posvaril je tudi, da si bo moral od blizu ogledati proračun ZN, ker so menda stroški delovanja svetovne organizacije ušli nadzoru. Po njegovem ni pravično, da ZDA plačujejo 28 odstotkov vseh stroškov za mirovne misije organizacije. "A če boste dobro delali, bom manj zaskrbljen zaradi proračuna," je dejal Trump in menil, da imajo ZN velik neizkoriščen potencial.

Trump je pred dnevi sprejel generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, ki mora skupaj s svojimi uradniki previdno krmariti med drugim glede odnosa do Izraela, saj Trump grozi z zmanjšanjem plačevanja v proračun ZN.

V ponedeljek je sicer priznal, da so ZN koristni, saj opravijo pomembno delo, ki je v korist tudi nacionalne varnosti ZDA. Izrazil je zadovoljstvo še z delom svoje veleposlanice Nikki Haley, ki je v ZDA prišla s položaja guvernerke Južne Karoline.

Halleyjeva je pred srečanjem v ameriških televizijskih oddajah govorila o Severni Koreji ter povedala, da bodo ZDA vojaško ukrepale v primeru, da Pjongjang napade ameriško oporišče ali pa testira medcelinsko raketo. Takšno, ki bi lahko jedrsko orožje ponesla do ZDA. V tem primeru bi bilo potrebno ukrepati, sicer pa si ZDA ne želijo vojne.

Ameriški mediji prav tako poročajo, da se Trumpova administracija pripravlja na nove sankcije proti Siriji. Šlo naj bi za sankcije proti proizvajalcem orožja oziroma sredstev, ki jih režim predsednika Bašarja al Asada uporablja za svoje kemično orožje.