požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump zaradi umorjenega novinarja ne bo ogrozil milijardnih poslov s Savdijci

Deli na:
Trump zaradi umorjenega novinarja ne bo ogrozil milijardnih poslov s Savdijci

Savdski princ Mohamad bin Salman na obisku pri Trumpu marca letos. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil, da ne bo ukrepal proti Savdski Arabiji in prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu zaradi umora novinarja Washington Posta Džamala Hašodžija v Turčiji ne glede na ugotovitve obveščevalne agencije Cie, da je imel prste poleg bin Salman.

Trump v tem primeru agenciji ne verjame, podobno kot ji ne verjame, da so se Rusi leta 2016 vpletali v ameriške volitve, da mu pomagajo do zmage.

Pred dnevi je prišla v medije ocena Cie, da je bin Salman vnaprej vedel za priprave na umor in razkosanje Hašodžija v konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu. Ocena je prišla na dan po ovinkih, zato ker se obveščevalci zavedajo, da Trump aktivno ščiti bin Salmana in dobre odnose s Savdsko Arabijo.

Trump je včeraj podal kljubovalno izjavo polno klicajev z naslovom "Najprej Amerika" in naložil, da obveščevalne agencije še vedno ocenjujejo vse informacije okrog Hašodžija. "Lahko se zgodi, da je prestolonaslednik vedel za ta tragični dogodek. Morda je vedel, morda ni vedel," je napisal Trump in poudaril, da je Savdska Arabija velik zaveznik ZDA.

"Kralj Salman in kronski princ bin Salman odločno zanikata, da bi kaj vedela o načrtovanju izvedbe umora gospoda Hašodžija," je nadaljeval Trump in dodal, da resnica morda nikoli ne bo znana.


Nato je zatrdil, da je na kocki 450 milijard dolarjev savdskih naložb v ZDA po njegovem lanskoletnem obisku Rijada. Ta številka od prvega Trumpovega odziva na umor nenehno narašča, čeprav je ne more braniti noben resen ali neodvisen ameriški ekonomski analitik.

ZDA so pred kratkim uvedle sankcije proti 17 državljanom Savdske Arabije, ki jih je Rijad izbral kot krivce za umor, in to je za Trumpa, ki je od samega začetka zagovarjal Savdsko Arabijo in prestolonaslednika, dovolj.

Čeprav ugotavlja tudi, da za kongres to ni dovolj. "Člani kongresa bi radi videli ostrejše stališče proti kraljevini zaradi političnih ali drugih razlogov. Upošteval bom vse ideje, ki mi jih bo dal kongres, ampak le če bodo v skladu z absolutno varnostjo Amerike," je dejal Trump.

O Trumpovem stališču so na novinarski konferenci spraševali tudi državnega sekretarja Mika Pompea. Ponovil je, da gre za varnost ZDA, in se nato umaknil pred dodatnimi vprašanji.

Ameriški mediji sicer objavljajo informacije iz zaupnih obveščevalnih virov, da je Pompeo med svojim obiskom v Rijadu kmalu po umoru s kraljem Salmanom in bin Salmanom usklajeval zgodbo, ki bo omogočila, da ne bo ostrejših ameriških ukrepov.