Revija Reporter
Svet

Trump zaprl vrata Amerike Irancem, ti pa Američanov ne spustijo v Iran

STA

29. jan. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Iran bo državljanom ZDA prepovedal vstop v državo v odgovor na "žaljiv" ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katerim je prepovedal vstop v ZDA državljanom Irana in še šestih muslimanskih držav, so včeraj sporočili z zunanjega ministrstva v Teheranu.

Islamska republika Iran se je odločila, da bo odgovorila z enakim ukrepom po žaljivi odločitvi ZDA, ki zadeva iranske državljane, dokler ukrep ne bo odpravljen, so sporočili z iranskega zunanjega ministrstva.

Odločitev ZDA so označili za nezakonito, nelogično in v nasprotju z mednarodnimi pravili. Zunanje ministrstvo je naročilo iranskim veleposlaništvom in konzulatom po svetu, naj pomagajo iranskim državljanom, ki se ne morejo vrniti domov, na delo ali študij v ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal izvršni ukaz, s katerim je za 90 dni prepovedal vstop v ZDA državljanom Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije. Hkrati je za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in prepolovil število beguncev, ki jih bodo ZDA sprejele v letošnjem proračunskem letu.

Zaradi ukrepa so več potnikom iz muslimanskih držav že preprečili vkrcanje na letala, ki so bila namenjena v ZDA, na ameriških letališčih pa so pridržali več muslimanov, ki so prileteli v ZDA nekaj ur po podpisu ukaza. Organizacije za pravice migrantov so v imenu dveh Iračanov, ki so ju pridržali na newyorškem letališču JFK, vložile tožbo proti izvršnemu ukazu.