uvodna Dobra karma

Danijel Šmid - Danny žrtev spletk zaradi slave. ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Svet

Trump vztraja pri bombardiranju iranskih kulturnih objektov

Deli na:
Trump vztraja pri bombardiranju iranskih kulturnih objektov

Trump bo danes predvidoma okoli 20. ure sporočil odločitev glede nadaljnjega sodelovanja ZDA v jedrskem sporazumu z Iranom. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer na poti s Floride nazaj v Belo hišo novinarjem ponovil grožnjo z napadi na iranske kulturne objekte, čeprav so člani njegove vlade na čelu z državnim sekretarjem Mikom Pompeom čez dan zagotavljali, da vojnih zločinov ne bodo izvrševali.

Trump je bil na poti s počitnic bojevito razpoložen in je tudi zagrozil s sankcijami Iraku, če bo skušal uresničiti sklep parlamenta, ki poziva k umiku ameriške vojske iz države.

Pompeo je sicer v nedeljo nadaljeval s kampanjo prepričevanja javnosti, da je bila petkova usmrtitev poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde al Kuds generala Kasema Solejmanija potrebna za preprečitev "takojšnje grožnje", čeprav ni razložil kakšne. Trump je namignil na možnost, da bo objavil obveščevalne podatke, na podlagi katerih je sprejel odločitev za usmrtitev Solejmanija.

V Iranu so protestirali in grozili z 32 tarčami, Trump je zagrozil nazaj z 52 tarčami in omenil, da ima največjo vojsko na svetu. Zagrozil je tudi z napadi na kulturne objekte, kamor spadajo tudi mošeje, kar bi bil vojni zločin.


Pompeo je v številnih intervjujih zagotovil, da ameriška vojska ne bo izvajala vojnih zločinov. Trump je potem zvečer potrdil, da grožnja z napadi na kulturne objekte velja.

"Oni lahko uporabljajo obcestne bombe in razstreljujejo naše ljudi, mi pa se ne smemo dotakniti njihovih kulturnih objektov? Tako to ne gre," je zatrdil Trump in dejal, da če bo Iran kaj storil, bo potem prišlo do velikega maščevanja.

Napadi na kulturne objekte oziroma prizorišča so po mednarodnem pravu vojni zločin, prepoveduje pa jih tudi resolucije Varnostnega sveta ZN iz leta 2017, ki je torej imela podporo Trumpove vlade. Potem je tu še haaška konvencija o zaščiti kulturne dediščine iz leta 1954.

Odločitev iraškega parlamenta o tem, da naj se tuje sile umaknejo iz države, je Trumpa užalila in je zagrozil s sankcijami. "Tam imamo izjemno drago letalsko oporišče, katerega gradnja je pred mojim časom stala milijarde dolarjev. Ne gremo nikamor, dokler nam tega ne plačajo. Zaračunali jim bomo take sankcije, kot jih še niso videli. V primerjavi z njimi se bodo iranske sankcije zdele malenkost," je dejal Trump.

loading...
Loading...