Revija Reporter
Svet

Trump Sisiju: Borili se bomo proti terorizmu in drugim stvarem

STA

4. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump in njegov egiptovski kolega Abdel Fatah al Sisi sta se med včerajšnjim srečanjem v Beli hiši zavzela za sodelovanje v boju proti terorizmu.

Izpostavila sta tudi njuno prijateljstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Borili se bomo proti terorizmu in drugim stvarem," je med pogovori v Ovalni pisarni dejal Trump. "V ZDA in meni imate velikega prijatelja in zaveznika," je še povedal Sisiju. "Imamo toliko skupnih stvari. Trdno stojimo za vami in Egiptom," je še poudaril in Sisija pohvalil, da je "v zelo težkih časih opravil izjemno delo". Kot je še povedal, pričakuje "dolgotrajno in tesno prijateljstvo".

Egiptovski predsednik je medtem pohvalil Trumpovo "trdno" stališče v boju proti terorizmu in se zavzel za sodelovanje z Washingtonom. "Egipt in jaz vam bova vedno stala ob strani pri izvajanju učinkovite protiteroristične strategije," je dejal.

Bela hiša je v pogovorih s Sisijem, ki je leta 2013 kot prvi mož vojske z oblasti strmoglavil demokratično izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, izpostavila varnostno sodelovanje, vključno z bojem proti skrajni skupini Islamska država.

Mednarodne organizacije za človekove pravice so ob Sisijevem obisku v Beli hiši izrazile bojazen, da bi bila zaskrbljenost Washingtona glede kršenje človekovih pravic v Egiptu postavljena na stranski tir. Človekovih pravic predsednika včeraj v pogovoru pred kamerami nista omenjala.

"Vabilo Sisiju na uradni obisk v Washington v času, ko več deset tisoč ljudi gnije v zaporih in ko je mučenje znova del vsakdanjika, predstavlja čudno pot vzpostavljanja stabilnega strateškega odnosa," je povedala direktorica organizacije Human Rights Watch v Washingtonu Sarah Margon.

V mednarodni nevladni organizaciji Amnesty International so medtem Trumpa pozvali, naj od Egipta zahteva odgovornost za kršenje človekovih pravic, vključno z množičnimi aretacijami, poboji disidentov in nepoštenimi sodnimi postopki.

Zaskrbljenost glede tega je izražal tudi Trumpov predhodnik Barack Obama, ki je ohladil odnose z Egiptom. Tako je leta 2013 začasno zadržal tudi prodajo orožja Egiptu, dve leti zatem pa jo je ponovno dovolil. Egipt je sicer za Izraelom drugi največji prejemnik ameriške vojaške pomoči.