oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump še okrepil prednost v republikanskih anketah

Deli na:
Trump še okrepil prednost v republikanskih anketah

Foto: Reuters

Donald Trump, ki se poteguje za predsedniško kandidaturo ameriških republikancev, povečuje prednost pred nasprotniki ne glede na to, da se je zameril skoraj vsem 15 protikandidatom zaradi napadov na senatorja Johna McCaina in ga je kritiziralo tudi vodstvo stranke. Na nacionalni ravni v anketah vodi, vodstvo pa je prevzel tudi v New Hampshiru.

Zadnja anketa televizije NBC ugotavlja, da Trump v Iowi, kjer bodo prihodnje leto prva strankarska zborovanja za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata na volitvah leta 2016, zaostaja le za guvernerjem Wisconsina Scottom Walkerjem. Trump ima 17 odstotkov podpore med republikanskimi volivci Iowe, Walker pa 19 odstotkov.

Ista anketa ugotavlja, da ima Trump v New Hampshiru 21 odstotkov podpore, pred nekdanjim guvernerjem Floride Jebom Bushom s 14 odstotki. Vsi drugi so pod desetimi odstotki.

Nacionalna anketa televizije CNN Trumpu kaže 18-odstotno podporo med republikanskimi volivci, Bushu pa 15-odstotno. Okrog 22 odstotkov republikancev meni, da bo Trump zmagal in večina republikanskih volivcev si želi, da ostane v tekmi.

Anketa CNN prav tako ugotavlja, da si 18 odstotkov republikanskih volivcev želi Trumpa na televizijskih soočenjih, pri čemer pa republikanci zaostajajo za demokratskimi volivci.

Demokrati so prepričani, da je Trumpova kandidatura voda na njihov mlin, saj splošnih volitev ne more dobiti, dotlej pa bo še naprej povzročal razprtije v vrstah republikancev, morda pa celo zapustil stranko in šel na volitve kot neodvisni kandidat. To bi pomenilo odvzem dela glasov republikanskemu kandidatu in zmago demokrata ali demokratke.

Morebiti se torej obeta ponovitev leta 1992, ko je Bill Clinton premagal Georgea Busha zaradi kandidature neodvisnega Rossa Perota, ki je Bushu starejšemu odvzel dovolj konservativnih glasov za zmago Clintona. Tokrat se bosta najverjetneje pomerila sin takratnega predsednika Busha in Clintonova soproga Hillary Clinton.

Trumpa dolgoročni računi ne zanimajo in ostaja prepričan v svojo zmago. Pravi, da ni presenečen nad vodstvom v anketah, ker da ima največ ljudi na zborovanjih in sliši najglasnejše ovacije.

Proti vrhu anket med republikanci ga je med drugim pognala kritika Mehike in opredelitev nezakonitih priseljencev kot kriminalcev in posiljevalcev. Potem ko se je norčeval iz vojnega ujetništva senatorja McCaina v Vietnamu, so ga napadli iz lastne stranke, vendar pa se to na anketah ne pozna.

Pričakovati je sicer, da bodo njegovo nasprotniki na televizijskih soočenjih opozorili tudi na nekatere druge podatke o njem. Trump je na primer skozi leta večkrat spremenil stališče o višjih ali nižjih davkih, glede pravice do splava pa je njegovo zadnje stališče, da jo podpira. To sta dve glavni vprašanji, ki Američane opredeljujeta kot demokrate ali republikance.

Tretje pomembno vprašanje je pravica do orožja, pri čemer je Trump izrazit republikanec. Strelec v kinodvorani Lafayetta v ameriški zvezni državi Louisiana John Houser je orožje kupil zakonito, čeprav ima preteklost duševnih bolezni. Trump je izjavil, da orožje ni krivo, če duševni bolniki z njim pobijajo in razložil, da mu pač ne bi smeli dovoliti, da ubija.

Podobno, čeprav malce manj enostavno, razlagajo tudi ostali republikanski kandidati, čeprav si tudi noben demokrat ne upa pozvati k odpravi pravice do orožja.