Revija Reporter
Svet

Trump se ne bo opravičil za "usrane luknje"

STA

1. maj. 2018 5:54

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump med zborovanjem v Michiganu

Profimedia

Predsednik ZDA Donald Trump je včeraj v Beli hiši sprejel predsednika Nigerije Muhammaduja Buharija, ki je prvi voditelj iz podsaharske Afrike na obisku v Beli hiši po 15 mesecih Trumpove vladavine. Govorila sta predvsem o boju proti terorizmu.

Nigerija je po številu prebivalcev največja afriška država, saj jih ima okrog 200 milijonov. Skupaj z Južno Afriko pa je zaradi nafte tudi najpomembnejša gospodarska sila afriške celine.

Buhari se je Trumpu zahvalil za povabilo in dejal, da mu je v čast, da je prvi afriški predsednik v njegovi Beli hiši. Hvaležen je tudi za vojaško pomoč v opremi, urjenju in boju proti terorizmu.

Trumpova vlada je aprila lani sprostila prodajo vojaške opreme Nigeriji v vrednosti 600 milijonov dolarjev, največja grožnja v državi pa je islamska teroristična skupina Boko Haram, znana po ugrabitvah in spolnem izkoriščanju deklet.

Buhari je dejal, da so iz rok teroristov uspeli rešiti 100 deklet, štiri so umrle, ena pa je še vedno v ujetništvu.

75-letni Buhari je nekdanji general, ki je bil izvoljen na položaj 2015. To je bilo menda prvič v zgodovini, da je na volitvah v Nigeriji zmagal kandidat opozicije. Država je zaradi nizkih cen nafte leta 2016 padla v recesijo, iz katere se je že izkopala, vendar bo njena gospodarska rast letos nizka.

Trump, ki je januarja afriške države označil za "usrane luknje", česar Bela hiša še ni zanikala, je prav tako poudaril sodelovanje na področju boja proti terorizmu in problem pobijanja kristjanov, česar ne bo dovolil, Boko Haram pa je označil za grozljivo skupino.