favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump se bo znebil »smradu" na pravosodnem ministrstvu - to so ljudje, ki naj bi ga hoteli zamenjati

Deli na:
Trump se bo znebil »smradu" na pravosodnem ministrstvu - to so ljudje, ki naj bi ga hoteli zamenjati

Donald Trump - Foto: Reuters

Ameriški časnik New York Times je poročal, da je namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein lani s sodelavci govoril o tajnem snemanju predsednika ZDA Donalda Trumpa in uporabi posnetkov pri njegovi odstavitvi na podlagi 25. amandmaja k ameriški ustavi. Rosenstein je poročanje v petek odločno zanikal.

New York Times je poročal, da se je to dogajalo lani maja, ko je Trump povzročil hudo zmešnjavo, ko je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja in pri tem uvodoma uporabil Rosensteinovo mnenje, da je Comey med predsedniško kampanjo 2016 škodoval demokratski kandidatki Hillary Clinton. Trump je kasneje na televiziji NBC priznal, da je Comeyja odpustil zaradi preiskave ruske afere.

Rosenstein je nato na čelo preiskave imenoval posebnega tožilca Roberta Muellerja, kar je za Trumpa veliko slabše, kot je bila preiskava pod vodstvom direktorja FBI Comeyja, ker ima Mueller širša pooblastila. Trump od takrat naprej želi Rosensteina odpustiti, vendar ga skrbijo posledice.

Če bodo republikanci ohranili večino v enem ali obeh domovih kongresa po volitvah 6. novembra, bo Rosenstein skoraj zagotovo moral zapustiti položaj, morda skupaj s pravosodnim ministrom Jeffom Sessionsom, na katerega je Trump jezen, ker se je izločil iz preiskave ruske afere zaradi lastnih stikov z Rusi pred volitvami 2016.

Na srečanju z Rosensteinom, o katerem poroča New York Times, naj bi bil tedanji vršilec dolžnosti direktorja FBI Andrew McCabe. Rosenstein je zgodbo časopisa označil za "netočno in nepravilno" in zagotovil, da na osnovi dosedanjih interakcij s predsednikom ne vidi nobenega razloga za uporabo 25. amandmaja.


Na zborovanju v petek je Trump izjavil, da na pravosodnem ministrstvu nekaj smrdi, in obljubil, da se tega znebil, tako kot se je njegova administracija znebila "slabih ljudi" na FBI.

Poglejte, do kakšnih razkritij prihaja na pravosodnem ministrstvu, je Trump dejal množici nekaj ur po objavi članka o Rosensteinu. Trump je bil sicer v Missouriju, kjer je podprl republikanskega kandidata za senat Josha Hawleyja.



Če Trump odpusti Rosensteina, bo to sicer pomenilo, da lahko nadzor nad Muellerjem prevzame nekdo, ki je naklonjen predsedniku, kar bi pomenilo hiter konec ruske preiskave.

Pravosodno ministrstvo ZDA je preneslo sporočilo enega od udeležencev sestanka, na katerem naj bi Rosenstein govoril o prisluškovanju Trumpu za predsednikovo odstavitev po amandmaju k ustavi, ki to omogoča, če ni sposoben opravljati svojih dolžnosti. Sporočilo pravi, da je bil Rosenstein sarkastičen in se je šalil.

McCabe naj bi zahteval bolj odločen pristop ministrstva za pravosodje do Trumpa, Rosenstein pa naj bi ga vprašal, ali bi rad, naj nosi prisluškovalno napravo.

Oglasil se se Trump mlajši. "Nihče ne sme biti presenečen, da bodo ti fantje naredili vse, da spodkopajo predsednika Trumpa," je tvitnil.

Trumpovi zagovorniki v kongresu, ki od začetka spodkopavajo rusko preiskavo, prav tako zaupajo New York Timesu. Demokrati pa opozarjajo, da Trump tega ne sme izkoristiti za vpletanje v rusko preiskavo z odpustitvijo Rosensteina in imenovanjem namestnika pravosodnega ministra, ki mu bo omogočil vpliv na potek postopkov.